« Terug

Als een mooi bedrijf midden in de stad staat

Fabriekvrijdag 03 februari 2017 14:15

Roba Metals is een mooi en goed lopend bedrijf. Het stond ooit aan de rand van IJsselstein op een mooie plek aan het water. Inmiddels is het ingehaald door de woningbouw. Roba is aan zijn plek gehecht en wil graag uitbreiden op zijn eigen terrein. Wat doe je dan?

In de raadsvergadering hebben we het hier over gehad. Er lag een zogenaamde bestemmingsplanwijziging. Deze wijziging was nodig, omdat Roba wil bouwen op een stuk van de grond waar nu volgens de tekeningen nog geen gebouw mag staan. De nieuwe gebouwen zijn nodig om meer werk binnen te kunnen uitvoeren. Bij een wijziging moet de gemeente altijd kijken of het past in de omgeving. Bewoners mogen een zienswijze indienen: wat vinden zijn van het bedrijf zo dicht bij hun huizen? Kan dat wel qua geluid enzovoort? Het blijkt te kunnen. Bewoners vinden het ingewikkeld en willen graag wat anders. Omdat het past binnen de regels en de normen, maakt het niet altijd makkelijk te accepteren. Toch zat het bedrijf er eerst en toen pas kwamen de huizen.

De ChristenUnie vond dit lastig. Roba is door IJsselstein ingehaald. Daar hebben ze niet om gevraagd. Ze werken nu midden in de stad. En dat vraagt om compromissen sluiten, zoals elke burenrelatie. En daar doet Roba ook zijn best voor. Toch vindt de ChristenUnie ook dat de gemeente beter had kunnen uitzoeken of het verplaatsen van Roba naar een bedrijventerrein aan de rand van de stad mogelijk was. Dat kost veel geld, maar we weten eigenlijk niet precies hoeveel. Dat had de ChristenUnie wel willen weten. Stel je voor dat het betaalbaar en haal baar is. Dan krijg je een mooie plek voor nieuwe woningen, je hebt minder woon-werkverker en minder vrachtverkeer midden in de stad. Een gemiste kans. Daarom stemde de ChristenUnie tegen.

« Terug