« Terug

Reactie ChristenUnie op aanvraag coffeeshop

donderdag 09 november 2006 17:00

Coffeeshop De Steeg in Woerden heeft in IJsselstein een aanvraag gedaan om ook in die woonplaats softdrugs te mogen verkopen. De ChristenUnie loopt hier niet bepaald warm voor.

Volgens eigenaar de Bruin is de tijd rijp om in IJsselstein de zogenaamde nul-optie ter discussie te stellen. Deze nul-optie is door de gemeenteraden vastgesteld om vestiging van een coffeeshop te voorkomen. Uit de eerste reacties blijkt dat de Bruin niet hoeft te rekenen op een vestiging in IJsselstein. De gemeente wil vasthouden aan de nul-optie. De Bruin legt echter zich niet zomaar neer bij een afwijzing. Hij zoekt locaties aan de rand van de gemeenten. Dat kan een bestaand pand zijn, een boot of nieuwbouw van een afhaalformule. Negentig procent van de klanten komt alleen maar halen. De shops zullen 24 uur per dag bewaakt worden met camera's, en er wordt een beleid gevoerd om overlast te voorkomen. Volgens De Steeg werkt dat in Woerden prima. Naast IJsselstein wil de Bruin ook in Houten en Maarssen filialen openen.

De ChristenUnie is niet voor een coffeeshop in IJsselstein, ook niet aan de rand van de stad. Drugsgebruik, vaak in combinatie met alcohol geeft overlast naar buiten (tot aan criminaliteit) en voor de personen zelf op den duur schade voor de gezondheid en het welzijn.

De ellende, die gepaard gaat met verslaving is dramatisch en dus is ontmoedigen en hulpverlenen aan mensen met verslavingsproblematiek en voorlichting met name aan tieners en jongeren de insteek die de ChristenUnie kiest. De kopers bij een mogelijke coffeeshop zullen niet allemaal ernstig verslaafd zijn, maar als gemeente geef je een signaal af door drugsverkoop toe te staan en het op die manier te legaliseren.

 

« Terug