« Terug

Hulp bij financien

money2donderdag 22 mei 2008 08:26

De gemeente IJsselstein kan in een aantal gevallen helpen met een aanvulling op de financiën. Hieronder worden een aantal gevallen besproken die iemand kan helpen om net iets meer geld te ontvangen of minder te hoeven betalen.

In heel IJsselstein komen mensen voor met een laag inkomen, mensen met een bijstandsuitkering of mensen die op bijstandsniveau leven, zoals  mensen met alleen een (beperkte) AOW en geen aanvullend pensioen of gehandicapten.

De gemeente IJsselstein kan in een aantal gevallen helpen met een aanvulling  op de financiën. Hieronder worden een aantal gevallen besproken die iemand kan helpen om net iets meer geld te ontvangen of minder te hoeven betalen.

1.    Bijzondere bijstand
Voor mensen met een laag inkomen  (mensen die van de bijstand of van de AOW leven) en die in de gemeente IJsselstein wonen is het mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen. Bijzondere bijstand is mogelijk voor een aantal gevallen zoals:

  • de eigen bijdrage thuiszorg,
  • ziekte en tandartskosten die niet door de verzekering worden vergoed (medische noodzakelijk)
  • rechtsbijstand
  • schoolkosten voor kinderen op het voortgezet onderwijs (max € 100,= per jaar)
  • reiskosten voor ziekenhuisbezoek
  • duurzame gebruiksgoederen eventueel om niet (wasmachine, koelkast, gasfornuis en stofzuiger) als iemand langer dan 3 jaar in de bijstand heeft gezeten.
  • duurzame gebruiksgoederen, max. voor de helft om niet, de andere helft als een renteloze lening (voor een bed, matras, eethoek en een televisie) (hierbij wordt een gemiddelde prijs (Nibud) norm gehanteerd.

Men gaat er wel van uit dat de zorgtoeslag,  woontoeslag en bijvoorbeeld studiebijdrage van de IB groep is aangevraagd.

2.    Duurzaamheidstoeslag
Als men langer dan 5 jaar een uitkering op bijstandsniveau heeft kan een langdurigheidstoeslag worden gegeven van € 475,- per jaar.

3.    Categoriale bijstand
Er kan categoriale bijstand worden gegeven aan mensen die ouder zijn dan 65 jaar, chronisch zieken en/of gehandicapt die langdurige thuiszorg nodig hebben, WMO toekenning hebben en een medische verklaring van de specialist. Extra geld wordt beschikbaar gesteld voor hulpmiddelen.

4.    De U-pas geeft korting ap allerlei activiteiten in IJsselstein en omgeving. 75% vergoeding wordt gegeven voor zwenles diploma A en B en 50% korting op het  bibliotheek abonnement.

5.    Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing, hondenbelasting voor de 1e hond en waterschapsheffingen (riool afvoerrecht van Vitens)

Het inkomen en je eigen vermogen tellen mee. Er is verschil tussen alleenstaande en gehuwd/samenwonende mensen. Aanvragen bij het ZORGloket 4 en 5 van de gemeente IJsselstein.

6.    Hulp bij financiën
De gemeente IJsselstein heeft ook een aantal mensen in dienst die kunnen helpen bij schuldpreventie in een cursus “omgaan met geld”.
Als men schulden heeft kunnen inwoners van de gemeente IJsselstein  ook aanspraak maken op schuldregeling en budgetbeheer.

Luitzen Wobma
Christenunie

Vragen? Neem contact op met de fractie!

fractie@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug