« Terug

Bijdrage ChristenUnie bij behandeling begroting 2005

donderdag 11 november 2004 20:00

Geïnspireerd door het woord wat is weggevallen. In de begroting 2004 stond het woord 'rentmeesterschap' nog wel genoemd. In 2005 niet meer.

Geïnspireerd door het woord wat is weggevallen. In de begroting 2004 stond het woord rentmeesterschap nog wel genoemd. In 2005 niet meer. Rentmeesterschap = een goed beheerder. Over geld, over goed, over ,alles wat God ons mensen geeft. Kenmerken van goed beheer: rechtvaardig, eerlijk, weloverwogen, belangenafwegend, zorgvuldig.Vanuit dit gezichtspunt spreken wij onze Algemene Beschouwingen uit: 

Beheer van de sociale infrastructuur

Dit onderwerp was actueel en is nog meer actueel  geworden na de gebeurtenissen van de afgelopen weken. De berichten en de brieven van bv een wijkvereniging IJsselveld en een moord in Amsterdam zijn niet een op een op elkaar te leggen, maar er blijkt wel uit, hoe kwetsbaar onze samenleving is, hoe snel er sprake is van onveiligheid en onbegrip, hoe snel ook een stabiele leefomgeving kan veranderen. Het zal meer zorg vragen dan ooit!            

Maar het betekent ook  “koesteren wat je hebt” bijvoorbeeld  wijkverenigingen en actieve vrijwilligers. En oog hebben voor initiatieven van burgers en die belonen en gebruiken.Maar ook houdt het in : nieuwe plannen maken en uitvoeren in bijvoorbeeld een wijk als IJsselveld , waar duidelijk behoefte is aan een voorziening als een brede school en een jeugdhonk .

Motie Brede School: goede inhoudelijke discussie en toekomstvisie willen wij zien! Termijn wordt gewijzigd in maart 2005, omdat  december niet haalbaar blijkt te zijn.

Onze motie voor een wijkwethouder past het beste bij dit onderwerp. Het gaat ons niet zozeer om het feit ,dat burgers op een spreekuur kunnen klagen over stoeptegels,maar meer om het feit dat wethouders en de burgemeester feeling krijgen met een wijk .  Omgekeerd, dat voor burgers het bestuur van de stad een gezicht krijgt.

Een  goed beheer van alle generaties

Het hele pallet aan voorzieningen ten behoeve van de jeugd moet naadloos in elkaar grijpen. Dubbel werk (door meerdere organisaties) en het vallen van gaten tussen organisaties moet vermeden worden. Maar ook moet een beroep worden gedaan op elkaars expertise .

Tegelijk staan voor de ChristenUnie de volgende kaders vast:  ouders en jongeren aanspreken op verantwoordelijkheid , voor zover zij dit zelf kunnen dragen en indien noodzakelijk ondersteunen  in hun nood. Vroege signalering en preventie voorkomt problemen en kost minder geld.

In het ouderenwerk, zeker daar waar het gaat om de WMO en de woon-zorgzone  en de functie in de wijk ,als bijvoorbeeld een huiskamerproject ,moet zoveel mogelijk gezamenlijk  met partners worden opgetrokken en gefinancierd.

In 2005 willen wij een geactualiseerd uitvoeringsprogramma ouderenbeleid ,waar ook de nieuwe ontwikkelingen en geldstromen in zijn meegenomen.

Een goed beheerder houdt de groep bij elkaar

Een goed beheer betekent ,dat je met name zorg draagt dat de zwakken erbij blijven horen De wet WWB is streng  en op het vlak van fraude zal deze wet zijn vruchten afwerpen. Deze wet heeft ook een doel:  “aan het werk voor wie kan” . Maar deze wet betekent ook voor de onbemiddelbare , de mensen aan de rand en de bijstandsmoeders een achteruitgang. Vandaar onze motie voor 100% kwijtschelding (in amendement). Omdat wij hoorden van de ouderenadviseur, hoe weinig mensen met alleen AOW, die echt slecht zitten wat betreft de financiën, bijzondere bijstand aan durven vragen, is onze motie om deze mensen specifiek met een brief /folder te benaderen.

Samen met  andere partijen dienen wij ook een motie aangaande de BOKA in (amendement). Gemotiveerd vragen wij om een incidentele subsidie voor 2005 en een gesprek met andere gemeentes om te kijken naar een structurele oplossing om deze onmisbare voorziening, die ook nog eens zo bij IJsselstein hoort, te behouden.

Een goed beheerder gaat zorgvuldig om met het geld wat hem is gegeven.

Dat betekent in de huidige periode, afwegen, prioriteiten stellen (niet alles kan), bezuinigen, en op een transparante wijze verantwoording afleggen van zijn beslissingen.

Daarom ook de amendementen van de parkeernota, de brede school en de afvalverzameling. Gemeenschappelijk is, dat de raad in een brede en inhoudelijke discussie en op basis van informatie een afweging wil maken. Dit zijn niet alleen uitvoeringszaken, hier behoren kaders en beleid achter te zitten en dat  hoort de raad te bepalen (maassingel en ondergrondse afvalinzameling in amendement).

De motie van de lijkbezorging is door ons opnieuw ingediend. Na een afweging in de fractie heeft de CU toch besloten om deze heffing kostendekkend in 2005 te maken en niet gefaseerd in te voeren. Er is ons gebleken dat onze tarieven niet te hoog worden (ook amendement).

Beheer van economisch leven.

Een bloeiende stad komt door genoeg werk, genoeg economische bedrijvigheid, een ruim winkelbestand voor de kleine en de grote beurs (op dit moment gaan heel veel stadsgenoten naar de LIDL in Nieuwegein). Vandaar onze ondersteuning van de motie Banenmarkt en ons initiatief voor de breedgedragen motie over de Markt.

Goed beheer is ook meten

Wat bereiken wij voor welke hoeveelheid geld?? Daarom is het belang van prestatiegegevens groot. Essentieel is ook voor de ChristenUnie dat duidelijk beschreven is wat wij willen bereiken.

Prestatiegegevens kunnen geformuleerd worden uit het werkproces in het gemeentelijk apparaat, maar ook kunnen de klachten van burgers of het gebruik van bepaalde voorzieningen of het maatschappelijk effect van bepaald beleid leiden tot een prestatiegetal.

De ChristenUnie wil graag dat onderzocht wordt of het houden van een  burgeronderzoek, eens in de twee jaar, over op dat moment actuele beleidsonderwerpen  in de gemeente, ons op weg kan helpen daar waar het gaat om toetsing van maatschappelijk effect en het gebruiken van ervaringen van burgers bij het formuleren  en sturen van beleid. Wij komen daar op terug wanneer de discussie over de prestatiegegevens zal worden gevoerd.

Als goed beheerder stel je ook grenzen

Dat betekent handhaving, je bewaakt je gebied tegen ongewenste invloeden. Speerpunt is de groepen jongeren monitoren en de pakkans vergroten. Openlijk verhandelen van drugs, zoals nog steeds in onze stad gebeurt, is absoluut ongewenst.

Geweld en bedreiging in groepen of als individuen is voor de betreffende burgers ziekmakend en wij moeten zeggen, daarvan horen wij nog te vaak. In deze tijd van onrust is bijzondere waakzaamheid geboden.

Als goed beheerder ben je een voorbeeld, daar waar het gaat om waarden en normen.

Eerlijkheid, afspraken nakomend, fouten erkennend, wederzijds respect. Dat geldt in de gemeenteraad, daar moeten wij elkaar op aanspreken. Dat geldt  ook voor een college. Dat geldt ook voor de ambtenaren ,die wat ons betreft de laatste tijd naar de raad en raadsfracties bijzonder correct hebben gehandeld en veel tijd hebben geinvesteerd.

De ChristenUnie is geinspireerd door een bijbelse visie op beheer en ondernemen, waarbij Gods leefregels, de Tien geboden uitgangspunt zijn. Wij zoeken door het jaar heen altijd naar een bijbelse visie op de samenleving, ook al zullen wij niet te allen tijde een bijbelgedeelte citeren. Een goed rechtvaardig beheer van een stad kan burgers veiligheid en rust bieden.Dat is belangrijk in deze tijd van onveiligheid, angst  en  grimmige onrust

Maar ten diepste realiseren wij ons, dat de ene mens de andere mens geen veiligheid kan bieden, daarvoor moet je bij God zijn. Daarom bidden wij u en deze stad ook Gods zegen en nabijheid toe.

Namens de fractie van de ChristenUnie uitgesproken door mevrouw C.A.Pape-van Genderen tijdens de Raadsvergadering van 11 november 2004 bij de algemene beschouwingen over de begroting van 2005

« Terug