« Terug

Bijdragen in de raadscommissies (weken 12 en 13)

donderdag 07 april 2005 22:49

Allereerst begonnen wij in de commissie WLM met het Verkeerscirculatieplan. Een belangrijk stuk, want het doorgaan van de bouwplannen van het TransMuraal Centrum op de hoek Eiteren/Touwlaan hebben wij als raad gekoppeld aan de uitkomst van dit plan

Terugblik op de bijdragen in de raadscommissiecyclus gedurende de weken 12 en 13, namens de ChristenUniefractie door Carolien Pape (pape@ijsselstein.christenunie.nl).

Commissie Woon/leefomgeving & Mobiliteit (WLM)

Allereerst begonnen wij in de commissie WLM met het Verkeerscirculatieplan (VCP). Een belangrijk stuk, want het doorgaan van de bouwplannen van het TransMuraal Centrum (TMC) op de hoek Eiteren/Touwlaan hebben wij als raad gekoppeld aan de uitkomst van dit plan. De grote vraag is of het verantwoord is om op deze locatie een dergelijk TMC te bouwen, wat natuurlijk veel meer verkeer met zich meebrengt. Onze reactie hield met name in:
  • Complimenten voor het traject, iedereen is erbij betrokken geweest.
  • Aandacht gevraagd voor fietsers en openbaar vervoer, ook al komt dat met het definitieve plan (GVP).
  • De Touwlaan wordt van een doorgaande weg een gebiedsweg en wanneer autoverkeer meer buiten de stad dan in de stad kan parkeren (bijvoorbeeld in de parkeergarage van Isselwaerde) zal het effect voor de Touwlaan zo groot zijn, dat het wel verantwoord is om een plan als Isselwaerde/TMC te laten doorgaan.
  • Ooit is er door het college ook nog gesproken over een knip in de Touwlaan (let wel niet door de ChristenUnie), maar dat gaat niet door.

Commissie Welzijn & Onderwijs (W&O)

Bij de commissie W&O stond niet veel op de agenda, maar uiteindelijk zijn er veel onderwerpen langs gekomen:
  • Natuurlijk heb ik weer een vraag gesteld over de Brede School. Ik wil nu wel eens weten hoe wij daar mee verder gaan. Veel plannen, veel geld en ook zelfs gebouwen, maar zichtbaar is de Brede school nauwelijks. Volgende maand komt de wethouder met een voorstel.
  • Ook maakt  onze ChristenUnie wethouder Kranenburg  zich sterk voor een eventuele uitbreiding van het Calscollege met bovenbouw HAVO/VWO. Dit heeft lang stil gelegen en hij probeert het weer vlot te trekken.
  • Verder geeft hij aan dat er verschuiving in de kredieten voor de scholen in Achterveld moet plaatsvinden. Ik moet zeggen, dat wij in het verleden vaak om informatie over het onderwijs hebben gevraagd. Het is goed voor onze besluitvorming dat bij het nieuw college ook informatie gegeven wordt.
  • Nog even gesproken over de groep 65+ers onder de armoedegrens. ChristenUnie, GroenLinks en PVDA hebben daar een motie over ingediend. Veel mensen blijken niet te willen of te durven vragen om bijvoorbeeld Bijzondere Bijstand, iets waar zij wel recht op hebben. Wordt naar gekeken.
  • Het college vroeg om uitbreiding van de formatie voor de afdeling Maatschappelijke Zaken, met name omdat de Wet Maatschappelijke ondersteuning eraan komt. Deze wet is heel ingrijpend, bijvoorbeeld omdat de gemeente  mantelzorg en thuiszorg zal moeten gaan regelen. De wet is nog helemaal niet op orde, maar komt waarschijnlijk per 1/1/2006. Ik weet dat de ChristenUnie in de Tweede Kamer zich hard maakt voor een goede uitvoering van deze Wet, waarbij zij CDA, VVD en D66 tegenover zich vindt. En dan verbaast het mij wanneer dezelfde partijen in de raad spreken over onzorgvuldigheid van Den Haag. Dan denk ik, het zijn jullie eigen partijenā€¦.. 

Commissie Bestuur & Veiligheid (B&V)

  • In de commissie B&V hebben wij gesproken over de bezwaar- en beroepsschriften: 46% wordt niet binnen de vereiste termijn behandeld (landelijk is dat 47%, dus we zijn geen uitzondering). En het aantal bezwaren wordt steeds meer. Wij hebben met name aandacht gevraagd voor het feit dat heel veel bezwaarschriften van BijstandscliĆ«nten afkomen. Ik snap de bezwaren wel, wanneer ik de vaak onbegrijpelijke taal zie, waarin de correspondentie wordt gevoerd. Gebruik duidelijke begrijpelijke taal en geef mensen goede informatie aan het begin (daar ontbreekt het ook vaak aan). Daar is winst te halen. 
  • Verder begreep ik van burgers dat er op 25 juni a.s. een groot popconcert op het evenemententerrein zal worden gehouden. Bij het afgeven van de vergunning  moet duidelijk zijn wat de grens aan het aantal decibellen is, en hoe dit zal worden nageleefd. (Dit concert vond vroeger plaats bij de Lek, wel een ander gebied dan binnen in de stad). Op mijn vraag zei de burgemeester hier op te willen letten.

Tot slot

Verder nog een reactie op het nieuws van het vertrek van de burgemeester. Het kwam voor mij niet onverwacht. Hij heeft veel voor IJsselstein betekend, maar het was wel te merken, dat hij niet echt plezier en uitdaging meer vond in de lokale politiek en het bestuur. Zijn vertrek geeft nieuwe kansen en mogelijkheden.

« Terug