« Terug

Verslag van raadscommissie in week 19

donderdag 19 mei 2005 22:15

Deze week maar 3 commissies gehad en eigenlijk wil ik ingaan op 2 onderwerpen: Duurzaam Veilig en Schuldhulpverlening.

Namens de ChristenUniefractie door Carolien Pape, pape@ijsselstein.christenunie.nl

Deze week  maar 3 commissies gehad en eigenlijk wil ik ingaan op 2 onderwerpen: Duurzaam Veilig en Schuldhulpverlening.

Duurzaam Veilig

Al 1 ½ jaar geleden had de ChristenUnie een praatstuk ingediend ter evaluatie van de 30km zones. Een paar maanden geleden heeft alleen de VVD ook iets ingediend. De rest had geen ideeën. Ik ben ook voor een gesprek naar de politie gegaan om eens te horen hoe zij over het één en ander denken. Onze inbreng was in ieder geval als volgt:
 
Wij vinden het nog steeds goed, dat de stad duurzaam veilig wordt ingericht, want het geeft veiligheid voor met name kwetsbare verkeersdeelnemers. Alleen zit er absoluut geen eenheid in de inrichting: zoveel verschillende soorten drempels, punaises etc. En verder vragen wij ons in de fractie af of het dwingen van auto’s tot het rijden van 30 km/u, door middel van de inrichting van de weg, op met name wijkontsluitingswegen geen goed idee is. Neem bijvoorbeeld de Heemradenlaan met zoveel scholen eraan. Stel, je maakt die weg een 30 km weg (wat scheelt dat nu in reistijd….??), dan heb je volgens ons kans dat de bewoners in de achterliggende straten ook minder hard gaan rijden (ook de politie zou dat graag onderzocht willen zien). Hopelijk kun je dan volstaan met minder kostbare inrichting.
Eigenlijk verwachten wij ook dat met de nieuwe eisen van de EU met betrekking tot lucht- en geluidseisen, deze stap meer draagvlak zou kunnen hebben dan ooit.
 
Verder zou je ook een “hurken”lijn in kunnen stellen: de politie tippen dat bepaalde burgers blijvend te hard rijden. Het was een boeiende discussie, waarbij  de wethouder aangaf, dat hij een aantal zaken opnieuw wil bekijken.

Preventie schuldhulpverlening

Er lag een hele goede inhoudelijke nota van onze ChristenUniewethouder voor, die positief ontvangen is. Eigenlijk zijn alle partijen het erover eens, dat er geld moet worden geïnvesteerd in de preventie van schuldhulpverlening. Voor ons hoeven geen kostbare activiteiten, zoals huisbezoeken en preventiespreekuren - daar lijkt IJsselstein ons te klein voor - maar mensen opleiden tot het geven van de cursus “Rondkomen met je geld” is wel heel effectief.
 
Ook hebben wij aandacht gevraagd voor een mogelijke korting voor "minder draagkrachtige senioren" bij het aanschaffen van de identiteitskaart. De wethouder gaf aan in september met een nota te komen. Dat vind ik eigenlijk wel laat, maar juridisch moet het goed dichtgetimmerd. Ik begrijp, dat dit in andere gemeentes minder strict gebeurt. Een soort burgelijke ongehoorzaamheid??? Maar van de wethouder begrijp ik dat het goed komt. Want ook de U-pas moet nog komen….wij zullen hem eraan houden!!!!

Tot slot: Europese Grondwet

Verder wil ik nog verwijzen naar de landelijke site van de Christenunie  over de Europese grondwet: dossier grondwet ChristenUnie
 
Woensdag 18 mei zal ik namens de ChristenUnie het woord voeren op het debat. Voor mij  wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen (die zijn er ook..!!) en dus stem ik in ieder geval tegen.

« Terug