« Terug

Terugblik vergadering gemeenteraad 30 juni 2005

vrijdag 08 juli 2005 19:21

Een vliegende start, deze eerste vergadering met de nieuwe burgemeester. Misschien iets te vliegend, want voor iedereen het door had waren de formaliteiten en de punten waarover geen discussie meer plaats ging vinden behandeld.

Namens de ChristenUniefractie door Carolien Pape, pape@ijsselstein.christenunie.nl

Een vliegende start, deze eerste vergadering met de nieuwe burgemeester. Misschien iets te vliegend, want voor iedereen het door had waren de formaliteiten en de punten waarover geen discussie meer plaats ging vinden behandeld. Zoals achteraf bleek had een aantal mensen zich nog wel even willen laten horen in deze tien minuten. De tevens voor het eerst ingevoerde spreektijdregeling hoefde in elk geval niet te worden toegepast. Met dit feit, en een volle publieke tribune beloofde het een interessante vergadering te gaan worden. Een aantal punten waar wel wat over gezegd kan worden:
 
Touwlaan
Zoals verwacht bleek het uitwerkingsplan Touwlaan voldoende steun te krijgen en kon een grote groep publiek vroeg naar huis. Ook de ChristenUnie kan zich vinden in het plan om de Touwlaan 30-kilometerzone te maken (hebben wij al 5 jaar geleden voor gestemd), met speciale 'Kiss+Ride zones' bij de scholen.
 
WMO
Het is duidelijk dat er binnen de raad verschillende meningen zijn of de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, waarmee de zorgplicht voor een deel terug naar de burger gaat, breed of juist beperkt aangepakt moet worden. De wethouder (Klomp) geeft aan dat er bij de (gefaseerde) invoering in elk geval goed gekeken moet worden naar de faciliteiten en diensten die er nu al binnen IJsselstein bestaan. Hiermee geeft hij aan mee te gaan in het punt van de ChristenUnie dat er goed moet worden toegezien op hoe de beschikbare middelen ingezet worden, en dat ze terecht komen op de plekken waar ze echt nodig zijn.
 
Duurzaam veilig Oranjekwartier
Met name de ChristenUnie heeft zich hard gemaakt voor een evaluatie van de 30km zone, maar  de evaluatie, zoals nu gedaan, is  onvolledig, want de gevolgen zijn niet duidelijk te overzien. De ChristenUnie is kritisch waar het gaat om het klakkeloos inzetten van drempels, ook gezien de ongewenste effecten die dit in bijvoorbeeld Nieuwegein te weeg heeft gebracht. De wethouder heeft aan ons toegezegd, dat er speciaal naar het gebied rondom de scholen zal worden gekeken en dat enkele drempels die de bewoners overbodig vinden niet zullen worden geplaatst. Behalve de VVD - net als wij kritisch - gingen alle partijen zonder enig commentaar mee met het plan zoals het voorlag
 
Al met al is het een lange vergadering geworden. De overeenkomsten tussen de huidige en de oude voorzitter waren soms opvallend, maar dit heeft een constructieve vergadering voor het zomerreces niet in de weg gestaan. Overigens geen zomerreces waarin de ChristenUnie achterover gaat zitten, want er blijft genoeg te doen!

« Terug