« Terug

Terugblik (Begrotings-) Raadsvergadering 10 november 2005

maandag 21 november 2005 18:09

Het college is vroeg begonnen met het informeren en overleggen met de raad. Een goede aanpak, zodat gelijk de juiste weg wordt ingeslagen, en niet later omgekeerd hoeft te worden.

Namens de ChristenUniefractie door Robert Pape

Het college is vroeg begonnen met het informeren en overleggen met de raad. Een goede aanpak, zodat gelijk de juiste weg wordt ingeslagen, en niet later omgekeerd hoeft te worden. Na het aanbieden van de begroting, op maandagavond 3 oktober, volgde een traject van (technische) vragenrondes, commissies en overleg. Tijdens deze periode zijn er door de partijen in totaal bijna 70 schriftelijke vragen gesteld, waarvan een relatief groot aantal (meer dan 25) door de ChristenUnie. Onze complimenten gaan uit naar de ambtenaren die zo’n groot aantal vragen zo adequaat hebben beantwoord!

En dan de ´Begrotingsraad´. Dit is het moment waarop de partijen, en dus ook de ChristenUnie hun mening kunnen geven over de begroting. Eigenlijk wordt dit het spoorboekje waar het college het komende jaar haar beleid op baseert. 
 
De behandeling begon met de algemene beschouwingen van de fracties. De tekst van die van de ChristenUnie is hier te vinden. Zoals ook al duidelijk was geworden tijdens de commissievergaderingen was de algemene tendens positief.
 
Tijdens de eerste beschouwing was het duidelijk te merken dat de groep IJVO-vrijwilligers buiten weer aanwezig waren. Dit was natuurlijk niet geheel onverwacht. De vergadering werd geschorst, zodat iedereen buiten kon luisteren naar het pleidooi van Ronals Faaij en het aanbieden van een petitie, speciaal gericht aan burgemeester Kok en wethouder Klomp, waar de wethouder mondeling beloofde dat de IJVO er ook over drie jaar nog is. De vergadering wordt hervat na het zingen van het voor IJsselsteiners niet onbekende ‘IJVO-lied’. Een leuk intermezzo, en het is goed om te merken dat de vrijwilligers betrokken zijn!
 
Na de algemene beschouwingen was het bijna half 6, tijd om te schorsen zodat iedereen kon eten. Voor de fracties en ambtenaren waren er broodjes. In tegenstelling tot vorig jaar was het college na het eten aan zet, waardoor we als fractie even een moment van rust hadden. Om 7 uur gaat het weer verder.
 
De reactie van het college was niet onverwacht. Niet zo netjes dat ze van te voren al zelf een voorstel had ingediend om hun eigen conceptbegroting te wijzigen, ten gunste van de IJVO, waarbij de andere insprekers niet genoemd werden. Terecht werd er op gewezen dat de soms gebrekkige communicatie niet alleen aan het college te wijten viel. Goed dat het college ook toegaf zelf fouten gemaakt te hebben.
 
In de volgende schorsing was het een stuk drukker in de fractiekamers. Moties werden (waar mogelijk) samengevoegd en doorgesproken. De ChristenUnie had, naast een verzamelamendement met de coalitiepartijen over de IJVO (subsidie voor het grootste deel toch toekennen, ouderbijdrage met 2 euro omhoog) – waarbij de ChristenUnie het belangrijk vindt dat er ook voor de toekomst een goede structurele oplossing komt, en het kunstgrasveld van de voetbalverenigingen op Groenvliet (een volledig wedstrijdveld in plaats van een trainingsveld; een ook op termijn betere oplossing) – ook een aantal aparte amandementen:
 
  • Vermeerderingsregeling (waarbij ingezameld geld voor ontwikkelingshulp wordt verdubbeld door de gemeente) niet met 75% maar met 50% korten tot € 10.000. Alhoewel het  budget hiervoor de afgelopen jaren niet altijd werd opgebruikt, vindt de ChristenUnie het belangrijk dat we van onze overvloed blijven geven, want vergeleken met mensen waar dit geld voor bedoeld is, hebben we het in IJsselstein nog altijd erg goed.
  • Subsidie Activerend huisbezoek wel toekennen. Het gaat om een gering bedrag (€ 4000), waarvan onkosten en deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers wordt betaald. Vooral voor de oudere inwoners van IJsselstein is dit een waardevolle activiteit.
De stemronde ging relatief snel voorbij, met een paar stemverklaringen. Alle amendementen waar de ChristenUnie bij betrokken is geweest (en dus alle punten waar de ChristenUnie extra belang aan hecht), zijn aangenomen door de raad. Een mooi voorbeeld van hoe een kleine partij toch invloed kan hebben!
 
Als afsluiter van deze lange vergadering werd er afscheid genomen van Conne Veldhuizen. Sinds maart dit jaar was ze fractievoorzitter van de PvdA. Vanuit die positie heeft ze veel van zich laten horen, en dit leverde om één uur ’s-nachts nog een aantal leuke anekdotes op.

« Terug