« Terug

Verslag raadscommissies week 49

zondag 18 december 2005 16:56

De hele week stond de Najaarsrapportage 2005 op alle agenda’s. De ChristenUnie heeft elke commissie de vraag gesteld of er bij de betreffende wethouder nog andere “lijken in de kast “ te verwachten zijn.

Namens de ChristenUniefractie door Carolien Pape, pape@ijsselstein.christenunie.nl

De hele week stond de Najaarsrapportage 2005 op alle agenda’s. De ChristenUnie heeft elke commissie de vraag gesteld of er bij de betreffende wethouder nog andere “lijken in de kast “ te verwachten zijn. Totnogtoe hebben alle portefeuillehouders hier ontkennend op geantwoord. Maar wij zijn pas tevreden na beantwoording van de uitgebreide set vragen, die het CDA heeft gesteld en waar wij ons van harte bij aansluiten. Ook de afkoopregeling van burgemeester Wijte is een vraagpunt voor onze fractie; mag en kan dat allemaal zo?
 
In de commissie WLM heeft de fractie van de Christenunie, samen met Groen Links, een notitie aangeboden, waarin wij een plan van aanpak voorstelden om nu eens met z’n allen, integraal (dus op alle fronten) de discussie over de toekomst van het Woonbeleid in IJsselstein te voeren. Daarbij spelen vragen als: welke ruimte hebben wij in de regio om woningen toe te wijzen aan onze eigen inwoners, wat doen wij met de inbreidingslocaties, hoe groot percentage sociale woningen, wat te doen met de woon-zorgzones. De hele commissie waardeerde onze inzet en wil de discussie volgens ons plan van aanpak gaan voeren.
 
Verder spraken een groep jongens uit Zenderpark in over hun voetbalveld bij de Schepenensingel, wat volgens de gemeente overlast zou geven, maar volgens 500 mensen, die hun handtekening hebben gezet is dat niet zo. De overlast komt met name van hangjongeren. De wethouder Lappee gaat weer met hen in gesprek. Ik ben wel benieuwd wat eruit komt, want 500 handtekeningen is heel wat, maar zij kunnen ook van mensen komen, die niet naast of bij het voetbalveld wonen en dan is het makkelijk getekend.
 
In de commissie Middelen ging het over het volgende. Naar aanleiding van een interne scan van de financiële afdeling, die op dit moment wordt uitgevoerd en waarover wordt gesproken in de najaarsrapportage, heeft de wethouder ons verzekerd dat er goed wordt gekeken naar de verhouding vraag – benodigde capaciteit. De uitkomsten van deze scan krijgen we te horen.
 
Over de legesverordening heeft de heer Van Trigt inspraak gevoerd namens het POG (Plaatselijk Overleg Gehandicapten) IJsselstein. Het POG voelt zich als overlegorgaan gepasseerd bij het opstellen van deze legesverordening, met name over het artikel waarin de leges voor gehandicaptenparkeerplaats worden genoemd. Hoewel de commissie middelen niet echt de plaats hier voor was, wordt de bijdrage van het POG natuurlijk wel zeer op prijs gesteld. Ook de ChristenUnie had vragen over dit artikel. Onder het motto ‘kostendekkendheid’ is er leges ingevoerd voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats. Bij een doelgroep als deze moeten we zeer voorzichtig omgaan met deze ‘zwart-wit’ redenatie. Vergeleken met andere gemeenten liggen ook de andere tarieven uit dit artikel in IJsselstein aan de hoge kant. Wat de ChristenUnie betreft wordt dit vervolgd.
 
Commissie W&O. Veel onderwerpen zijn de revue gepasseerd, van de zorgverzekering voor bijstandsgerechtigden, de wachtlijst voor nederlandse cursussen voor statushouders. Complimenten over de inzet op Werk en Inkomen, er zit vaart in. Een onderwerp waar geen vaart in zit is de Brede School. Het is wat de ChristenUnie betreft een goed voorstel om te wachten op initiatieven van de scholen zelf. Zij kunnen zelf het best bepalen wat nodig is in hun wijk en daaraan kan de gemeente naar vermogen meewerken.
 
Commissie REO, ook hier hadden wij een notitie geschreven, want het was naar ons idee niet duidelijk waar in het RSP van het BRU en in de Structuurvisie van de gemeente de grens liep voor bebouwing van IJsselstein-Zuid. De discussie heeft duidelijkheid gegeven en de wethouder neemt het mee.
 
Bij de vergadering van B&V hebben wij wederom aandacht gevraagd voor het thema Huiselijk geweld, waar de GGD nu mee aan de slag gaat in onze regio. Plannen maken lukt nog net, maar het aanpakken laat nog op zich wachten.
 
Verder hebben wij een discussie over het BRU gevoerd met een afvaardiging van het BRU-bestuur (mevrouw Brouwer, de burgemeester van Utrecht, was verhinderd wegens een gedenkdienst bij FC Utrecht). In de stadsregio waar wij ons in bevinden kan het handig zijn om een BRU te hebben dat gemeenschappelijke zaken regelt. Maar de democratische legitimatie (bestuurders in het BRU zijn niet gekozen) is niet aanwezig en wettelijk is geregeld wat taken zijn en meer doen zij ook niet, maar het risico van dubbelwerk (door BRU en provincie) lijkt nog steeds aanwezig. Onze laatste vraag was eigenlijk de belangrijkste,wat heeft u de afgelopen jaren voor IJsselstein betekent? En toen kwamen er een paar dingen, waaronder de N210 (die is notabene door de provincie gefinancierd), het huisvestingsbeleid en het streekplan (waar weinig over IJsselstein te lezen is). Later baalde ik dat ik niet gevraagd had wat zij de komende jaren voor IJsselstein kunnen betekenen, want volgens ons is dat niet zoveel?! De evaluatie komt in het voorjaar. Wij betalen er goed aan, dus het moet voor onze stad ook wat opleveren.

« Terug