« Terug

Verslag raadscommissies week 3 2006

maandag 06 februari 2006 23:31

Allereerst zijn wij in de commissie WLM verder gegaan met de door de ChristenUnie en GroenLinks geïnitieerde discussie over Wonen in IJsselstein.

Namens de ChristenUniefractie door Carolien Pape, fractie@ijsselstein.christenunie.nl

Allereerst zijn wij in de commissie WLM verder gegaan met de door de ChristenUnie en GroenLinks geïnitieerde discussie over Wonen  in IJsselstein. Veel aspecten kwamen aan de orde. De toelatingseisen in BRU-verband, de visionaire ideeën van de YWBV (bouwen op Utrechts grondgebied om de bewoners van de wijk IJsselveld-Oost te laten wonen tijdens en na de herstructurering van hun wijk), het grote tekort van woningen voor jongeren en ouderen, starters en sociale woningbouw.
Er is ruimte voor lokaal maatwerk bij de toelatingseisen van de BRU, maar voor slechts 30% van het woningaanbod, er is nog wel ruimte op inbreidingslokaties, maar daar zullen woningen niet goedkoop kunnen zijn. Door herstructurering van wijken zal het percentage sociale woningbouw eerder af- dan toenemen. Ons grondgebied richting Benschop en Utrecht uitbreiden lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Veel vragen en open einden en GroenLinks en ChristenUnie komen met een richtinggevend discussiestuk waar wij de volgende keer verder over discussiëren.
 
Op de agenda van de commissie W&O stond feitelijk maar één stuk over Woonservicezones. In onze ogen een heel belangrijk stuk, want het gaat om de toekomst van de IJsselsteinse wijken en de combinatie van Wonen en Zorg, waardoor mensen langer zelfstandig in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Maar waarom is de Seniorenraad dan niet geraadpleegd en hebben zij hun visie niet kunnen geven op dit stuk? Het lijkt misschien spijkers op laag water zoeken, maar de ChristenUnie heeft het gevoel dat wanneer zij hier niet over kunnen meebeslissen in dit stadium, dat de richting al bepaald is en dat de Seniorenraad het nakijken heeft. Dus pas discussie in de commissie na een reactie van de Seniorenraad. Ik voel mij haast bezwaard om het voor te stellen, want dit stuk was ook onderdeel van de Nota Wonen, maar het is voor ons een principekwestie dat adviesraden gehoord worden. Dus toch voorgesteld en overgenomen. Wordt dus nu vervolgd.
 
In de commissie REO was de discussie over het Groene Balkon het hoofdonderwerp. De ChristenUnie vindt het een goed weloverwogen plan waar het college een variatie van woningen heeft gepland, geluisterd heeft naar de reacties in de eerste inspraakavond en zorgvuldig heeft gewikt en gewogen ten aanzien van het bedrijfspand van de heer Munnik.

« Terug