« Terug

Toekomstvisie en groen met karakter (Raad 21 januari)

maandag 01 februari 2010 10:58

De “Toekomstvisie IJsselstein” nam veel tijd van de raadsvergadering in beslag en ook het Groenstructuurplan 2020 “Groen met karakter” werd besproken.

Robert kon in verband met het overlijden van zijn grootvader eerder die dag niet bij de raadsvergadering aanwezig zijn. Het is jammer dat je als commissielid/partij dan op de tribune moet blijven zitten en niet mee kan doen als het over belangrijke thema’s gaat.

Wethouder Cremer gaf tijdens de mededelingen aan dat op 24 januari met 12 gemeenten over de continuïteit van Vitras/CMD zou worden gepraat. Belangrijk was dat de zorgverlening in 2010 geen gevaar zou lopen.

 

De “Toekomstvisie IJsselstein” nam veel tijd van de raadsvergadering in beslag. In deze toekomstvisie “IJsselstein dichtbij “ is ook de  mening van IJsselsteiners, (bewoners, ondernemers) meegenomen over hoe zij de toekomst van IJsselstein zien in 2025. Deze visie kan dan ook als ijkpunt voor de komende jaren worden gezien.

Alle partijen waren het over eens wij moeten ons meer gaan richten op samenwerking met de andere  plaatsen in het Groene Hart, Montfoort, Lopik, en Oudewater.  Rode contouren van IJsselstein, een denkbeeldige grens rond IJsselstein waarbinnen je als gemeente wil bouwen, die door alle partijen in het verleden unaniem zijn aangenomen werden nu door de meeste partijen behalve VVD en ChristenUnie (maar die kon zijn stem niet laten horen) ter discussie gesteld. Een amendement van D66, CDA, Groen Links, LDIJ en PvdA werd hierover aangenomen.

Opmerkelijk  is deze stelling name  wel omdat in de enquête onder de bewoners en ondernemers maar 30%  van de mensen dat wel ziet zitten en een meerderheid dat niet wil.  De CU is voor een goede leefbaarheid in de stad IJsselstein en pleit voor een zorgvuldig bouwen binnen de rode contouren. Het karakteristieke karakter van de rode contouren van onze stad kun je maar een keer aantasten! 

Ga eerst eens kijken hoeveel van de ingeschreven woningzoekenden daadwerkelijk een woning nodig heeft. Laat Provides nu eens de match en vraag binnen haar woningzoekenden bestand creatief oplossen. Wat voor invloed heeft de bouw van 7000 woningen van de nieuwe wijk Rijnenburg voor gevolg? Durf ook te geloven in de kracht van de stad IJsselstein. Gezinnen zullen als de mogelijkheid zich voordoet, zich zeker weer in onze prachtige stad gaan vestigen ook als zij tijdelijk zich ergens anders vestigen. Vier colleges zullen tot 2025 over de toekomst van IJsselstein beslissen. 

Het is ook prachtig dat een grote meerderheid van de ondervraagden IJsselstein als smeltkroes van culturen ziet.

De burgemeester gaf in zijn slotwoord aan dat de partijen in hun verkiezingsprogramma deze nuances aan kunnen brengen.

 

Aansluitend werd het Groenstructuurplan 2020 “Groen met karakter” besproken.

Groen is belangrijk voor de leefkwaliteit en leefklimaat van de stad. Het heeft naast het zicht ook prachtige functies als groene longen, filteren van de fijnstof en CO2. Het groen kan ook het historische karakter van de stad versterken. Voor sommige partijen staat het op gespannen voet met de inbreidingslocaties waar je woningen wil bouwen. Het is goed en belangrijk om het groen in de ontwikkeling en uitwerking van de bestemmingsplannen van de stad mee te nemen. Daar kunnen wij ons als ChristenUnie ons goed in vinden.

Names de fractie van de ChristenUnie,

Luitzen Wobma

luitzen@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug