« Terug

Ontwikkeling A2-zone (Raad 17 februari)

vrijdag 18 februari 2011 09:15

Een stukje historie, de huidige stand van zaken en het voorstel om dit project op dit moment niet verder uit te voeren.

Project A2-zones gaat over de ontwikkeling van het gebied tussen de A2 en de provinciale weg N210 die om zenderpark heen loopt.

Op 2 oktober 2008 hebben we 200.000 Euro voorbereidingskrediet vrijgegeven om hier plannen van te ontwikkelen. Van dit voorbereidingskrediet zou de grondexploitatie tot stand komen. De grondexploitatie (wat gaat het kosten, wat gaat het opleveren) is een document wat normaliter na een masterplan voor een gebied wordt opgesteld. Op 18 december 2008 heeft de raad een krediet van 1.7 miljoen beschikbaar gesteld om gronden in de A2 zone aan te schaffen.

Waar staan we nu

Al driekwart jaar wordt gesproken over het masterplan dat in de maak is (ook in 2008 wordt het al genoemd), maar volgens het college is nu  de status dat er een ‘Programma van eisen’ wordt opgesteld over het soort functies dat het gebied moet krijgen. Pas daarna, en nadat er duidelijkheid is over de extra aansluiting van de N210 op de A2 (Nieuwegein-Zuid) komt er een masterplan. We vragen het college bij dit soort projecten in het vervolg nauwkeuriger te zijn in het communiceren van status en stand van zaken, om te voorkomen dat zo’n opmerking 'er wordt op dit moment aan een masterplan gewerkt' gewoon geen waarde meer heeft.

Er zijn diverse orienterende gesprekken geweest en gaande met Rijkswaterstaat (RWS), de gemeente Nieuwegein en een aantal particulieren. Er is nog 35.000 Euro over van het voorbereidingskrediet van 200.000 Euro (gebruikt voor sloop van panden, adviesbureaus voor bijvoorbeeld visievorming). Daarnaast is nog een groot deel van de beschikbaar gestelde 1.7 miljoen Euro over. Op dit moment is 38% van de in totaal 17ha grond in eigendom van de gemeente (inclusief wegen). Rest is van Provincie Utrecht, RWS, Gemeente Nieuwegein en particulieren (in zuidelijk deel paar projectontwikkelaars)

Het voorstel

Het voorstel is gedeeltelijk ingegeven door lopende zaken in de A2 zone. In principe niet iets waar de raad nu iets mee kan of moet doen. Toch een opmerking daarover; het college heeft aangegeven juridisch correct te handelen, wat we ook geloven. We verwachten ook niet anders. Toch willen we het college op het hart drukken in welke situatie in het bestuur van de stad dan ook te proberen een juridische gang te voorkomen. Want daar is vaak niemand mee gebaat, en dat is ook vaak te voorkomen. We hopen ook dat het geen gewoonte wordt om voorstellen te krijgen om geen krediet te verstrekken (al zou dat juridisch beter zijn), want dan stoppen we nooit met vergaderen.

In project Keuzes Maken (de bezuinigingsoperatie van de gemeente) is eigenlijk al het besluit genomen om projecten te gaan temporiseren (vertraagd uit te voeren). Iets waar D66 en ChristenUnie overigens een jaar geleden al om vroegen. Dit is het eerste concrete voorbeeld. We roepen het college op de volgende temporiseringsvoorstellen van meer inhoud te voorzien, in elk geval de totale stand van zaken (de informatie hierboven stond niet in het raadsvoorstel!), zodat we ook echt een afweging kunnen maken.

Het heeft ook wat de ChristenUnie betreft geen zin om te gaan ontwikkelen voor leegstand (halverwege 2010 in Nederland +/- 14%), en duidelijkheid over de aansluiting op de A2 is in deze meer dan handig. Daarom hebben we ingestemd met dit raadsvoorstel.

 

Namens de fractie van de ChristenUnie

Robert Pape

« Terug