« Terug

Hoe (ver)bouwen we een huis? (Update plan Binnenstad, Raad 17 februari)

vrijdag 18 februari 2011 09:49

'Salami-tactiek' in een van de grootste projecten in IJsselstein

Initieel (2003) was het de bedoeling dat dit project een integraal plan zou worden van onder andere de Binnenstad, bibliotheek, Isselwaerde, betaald parkeren en de Panoven. Daar is toen integraal een afweging gemaakt of we het tekort op het deel Binnenstad acceptabel vonden. Begin 2011 zou alles klaar zijn. Zo voorspoedig is het helaas niet gegaan, kunnen we uit het raam van de raadszaal zien.

Om te beginnen; inhoudelijk kunnen we ons vinden in het aangepaste plan voor het deelproject Schuttersgracht. Maar over het project als geheel hebben we wel wat bedenkingen;

Na financiele loskoppeling van de onderdelen parkeerexploitatie, Isselwaerde etcetera Is de samenhang van het originele plan voor een deel verloren gegaan. In elk geval voor ons. In een aantal stappen wijzigen de exploitaties van de verschillende onderdelen (bijvoorbeeld Binnenstad; 2009 -1M, 2010/11 -1M, parkeerexploitatie; 2007; -25M en (een in onze ogen dubieuze) +30M, 2008 -200K, 2011 nog geen getallen, maar wel een voorwaarschuwing), waardoor het totaaloverzicht weg is.

Het is alsof we een huis kopen, maar ook graag een nieuwe keuken en een tuinhuis willen. We wilden dat in een keer financieren, maar dat kon helaas niet. En dus hebben we er maar losse projecten van gemaakt. Na de eerste weken blijkt dat de vraagprijs omhoog is gegaan, maar we accepteren dat omdat we het huis toch wel graag willen hebben. Nog een paar weken later blijkt dat de keuken zoals we die wilden ook wat duurder is uitgevallen. Maarja, het bedrag valt opzich wel mee. In het nieuwe jaar blijkt de salarisstrook wat tegen te vallen, maar daar kunnen we niet zoveel aan doen dus moeten we ook maar accepteren. Uiteindelijk is de prijs van het tuinhuis bijna verdubbeld. Voor de tuin moeten we dat maar over hebben... allemaal goed onderbouwde afwijkingen van de originele plannen. Maar als we op dit moment naar het totaal zouden kunnen kijken, worden we waarschijnlijk een stuk minder gelukkig. En misschien zouden we dan overwegen om het tuinhuis toch maar even te laten voor wat het is. En de keuken kan wellicht ook nog wat goedkoper.

De opmerking van het college “De exploitatie Binnenstad is volledig in beeld en ligt ter actualisering aan u voor.”  klopt technisch dus wel, maar beleidsmatig hebben we hier moeite mee. Zoals ook bij de vorige exploitaties moeten we ons nu de vraag stellen; welke kant moeten we op? Hoeveel geld willen we hieraan uitgeven, en wat krijgen we daarvoor? Hoe ziet ons huis er uiteindelijk uit? Vinden we dit vanuit onze visies de beste besteding? Bijbels gesproken “Want wie van u die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten om de kosten te berekenen, of hij de middelen wel heeft om het werk te voltooien?” (Lucas 14:28).

Deze afweging kunnen we wat de ChristenUnie op dit moment eigenlijk niet meer maken. En toch worden van ons inhoudelijke afwegingen gevraagd. We vragen dan ook de toezegging van het college, om volgend jaar, bij de nieuwe exploitatie van de Binnenstad, gelijktijdig de exploitatieupdates van de projecten Isselwaerde, Panoven, Binnenstad en de parkeerexploitatie aan te bieden. Het college zegt toe om bij de rekening voor 2011 de deelexploitaties van deze projecten in dezelfde cyclus aan te bieden.

 

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

« Terug