« Terug

Pauw Bedrijven (Cluster Samenleving 8 maart)

woensdag 09 maart 2011 22:06

Hoe een probleem aankaarten een eigen leven kan gaan leiden.

In de afgelopen weken zijn er bij een aantal fracties in de IJsselsteinse gemeenteraad los van elkaar signalen binnen gekomen dat er een aantal zaken bij Pauw bedrijven niet goed lopen. Pauw bedrijven is het bedrijf dat door de gemeente IJsselstein wordt gesubsidieerd om een sociale werkvoorziening beschikbaar te hebben.

Het doel van deze werkvoorziening is om 'aan zoveel mogelijk ' 'personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste omstandigheden tot regelmatige arbeid in staat zijn' 'een dienstbetrekking aan te bieden voor het verrichten van arbeid onder aangepaste omstandigheden'. Deze arbeid 'is gericht op het behouden dan wel het bevorderen van de arbeidsbekwaamheid van de werknemer mede met het oog op het kunnen gaan verrichten van arbeid onder normale omstandigheden'. 'Bij de aanpassing van deze omstandigheden wordt rekening gehouden met het advies ter zake dat in de indicatiebeschikking of herindicatiebeschikking is opgenomen' (Wet Sociale Werkvoorziening, wetten.nl).

Oftewel; mensen die niet onder normale omstandigheden kunnen werken, begeleid werk aanbieden waarmee ze op termijn zo mogelijk (weer) in een normaal bedrijf kunnen functioneren. Begeleiding van een kwetsbare groep mensen is dus de kern van het uitvoeren van deze wet, en dus van Pauw bedrijven.

Naar aanleiding van de genoemde signalen en een ingekomen brief van een van de medewerkers van Pauw bedrijven hebben de fracties van de SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie dit punt op de agenda van het cluster samenleving van 8 maart gezet. Voor onze gezamelijke bijdrage, zie de bijlage hieronder. De belangrijkste punten uit onze boodschap;

  • Het is een moeilijke afweging geweest om dit onderwerp op deze manier in het cluster aan de orde te stellen
  • De mensen die het betreft willen graag en hard werken, zijn zeer loyaal en dienstbaar maar tegelijk ook kwetsbaar en makkelijk beinvloedbaar en kunnen zich nauwelijks verweren of voor zichzelf opkomen. Een van de belangrijkste afwegingen om in dit stadium geen wederhoor toe te passen bij de directie van Pauw is dan ook dat de aangekaartte problemen voor een groot deel betrekking hebben op directie en leidinggevenden van het bedrijf, juist ook waar het gaat om het aankaarten van problemen;
  • De rode draad die uit de signalen naar boven komt betreft onvoldoende begeleiding en rekening houden met individuele arbeidsomstandigheden op de werkvloer en gebrekkige informatievoorziening bij veranderingen

Daarnaast hadden we vooraf hierover een aantal vragen gesteld aan de wethouder, zodat de bespreking niet 'uit de lucht' kwam vallen. We wilden met de wethouder in gesprek over de ontvangen signalen, omdat hij in de raad de politieke verantwoording heeft over dit dossier. Zie hieronder voor de exacte vragen. Als ondersteuning van ons pleidooi hadden we de ontvangen signalen gebundeld in een zwartboek. Ook dat is te vinden in de bijlage.

Het liep anders dan verwacht. Ondanks nadrukkelijk aandringen bij de wethouder om zelf te reageren liet de wethouder de directrice van Pauw bedrijven een reactie geven op de gestelde vragen. Het kwam daarbij niet tot een 'technische' beantwoording van de vragen, maar het werd een brede uiteenzetting over het goede functioneren van Pauw bedrijven in een lastige markt. Ja, er gaan gelukkig veel zaken goed. Maar de ernst en aantallen van de signalen die nu zijn opgetekend hadden op zijn minst ruimte moeten krijgen in deze reactie, want ze gaan een stuk verder dan 'mensen die liever op hun vaste plek hadden willen blijven'.

Als ChristenUnie begrijpen we natuurlijk heel goed dat positie van de SWV-bedrijven (Sociale Werk Voorziening) in een tijd als deze bijzonder lastig is. En daar hebben we begrip voor. Maar we begrijpen ook dat begeleiding de kerntaak is van een organisatie als Pauw. Als daar zaken niet goed lijken te zijn, moet dat te bespreken zijn.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20110308 Bijdrage cluster Samenleving23,5 kBapplication/pdfdownload
20110308 Vragen Cluster mbt Pauw93,8 kBapplication/pdfdownload
20110308 Zwartboek Pauwbedrijven369,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug