« Terug

IJsselstein en de regio (Raad 24 maart)

vrijdag 25 maart 2011 23:04

Een reactie op de regionale agenda van het Bestuur Regio Utrecht

Wat is IJsselstein? Poort naar het stedelijk gebied van Nieuwegein en Utrecht, of poort naar het Groene Hart? Die vraag is in de afgelopen jaren nadrukkelijk aan de orde gekomen. In 2008 hebben we in de Toekomstvisie van IJsselstein vastgelegd dat we ons nadrukkelijk willen positioneren als dat laatste; als poort naar het Groene Hart. Tegelijkertijd weten we ook dat het grootste deel van de IJsselsteinse inwoners niet in IJsselstein werkt. Voor bijvoorbeeld vervoer en bereikbaarheid zijn we direct aangewezen op het stedelijk BRU-gebied (Bestuur Regio Utrecht).

Het bestuur van het BRU heeft met het opstellen van een regionale agenda richting willen geven aan de discussie in de komende jaren. Bijvoorbeeld op de gebieden van openbaar vervoer, wegen en verkeer, ruimtelijke ontwikkeling en wonen, economische zaken en groen en recreatie. Wat gaat het BRU wel doen, wat laat ze over aan provincie of gemeenten.

Een aantal opmerkingen daarover;

  • Het BRU moet echt een samenwerkingsverband zijn tussen gemeenten, en geen extra bestuurslaag. De vorm waarin dit is georganiseerd zal de komende jaren nogal veranderen.
  • Wij als ChristenUnie ondersteunen de visie van het BRU op het gebied van openbaar vervoer. Betere en blijvende bereikbaarheid kan alleen worden bereikt door een goed OV-netwerk. IJsselstein als eindpunt van de regionale buslijnen, ringvormige verbindingen (en niet meer alles via Utrecht CS zoals nu) en de tram als verbinding met Nieuwegein en Utrecht is een erg interessante gedachte. Maar dan moeten we met de tram verder gaan dan het vervangen van wat haltes en tramstellen. Wellicht moeten we dan wel echt verder kijken naar andere tram/metrosystemen zodat bijvoorbeeld het Centraal Station in Utrecht ook echt snel te bereiken is.
  • Kortom; als IJsselstein moeten we nadrukkelijk betrokken blijven in de inhoudelijke discussies van de komende maanden en jaren.

Het merendeel van deze punten is ook opgenomen in een reactie, die vanuit de gemeente IJsselstein naar het bestuur van het BRU gestuurd zal worden.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

« Terug