« Terug

Haalbaarheidsstudie Kloosterplantsoen (Raad 23 juni)

vrijdag 24 juni 2011 21:02

Wat zijn zichtlijnen waard, en een flinke dosis gelegenheidsargumenten.

Een bijzonder stukje stad vraagt bijzondere aandacht. Eenvoudig gezegd komt het neer op de vraag waar we als politiek de balans leggen tussen het meer zichtbaar maken van een schitterend stukje van onze stad en de behoefte aan woningen waar we al vaak met elkaar over hebben gesproken. De uitersten zijn; helemaal leeg laten, of helemaal volbouwen. Waarvan helemaal volbouwen eigenlijk niet in de alternatieven wordt genoemd.

Het voorstel, waarin duidelijk alternatieven genoemd worden (dank daarvoor), heeft gezorgd dat we als ChristenUnie  een duidelijk afweging hebben kunnen maken. Hierover kunnen we kort zijn; Onze voorkeur gaat uit naar variant twee; 64 sociale huurwoningen, 26 eensgezinswoningen en een bijzonder gebouw met 10 hofwoningen.  Hiermee blijft zonder grote investeringen het aantal woningen op niveau en herstellen voor het overgrote deel de zichtlijnen op de oude stadsmuur. Wij hebben hiervoor een amendement opgesteld.

We willen benadrukken dat wij ervan overtuigd zijn dat dit bijzondere gebouw juist een brug slaan tussen het terrein van het voormalige klooster en de binnenstad en hiermee het meeste recht doet aan alle aspecten die we meewegen. Aangezien er in elke variant woningen in de sociale sector verloren gaan, maar er wel een stuk meer eensgezinswoningen voor in de plaats komen, roepen we daarnaast het college op om bij de exacte invulling van deze hofwoningen te kijken naar doelgroepen als starters en senioren (waarvoor hetzelfde type huizen geschikt kan zijn!).

Gelegenheidsargumenten

Er was uiteindelijk wat te kiezen tijdens deze vergadering. Alle varianten waren mogelijk. Uiteindelijk heeft toch het voorstel van het college het gehaald. De argumenten daarvoor waren wat ons betreft echter niet goed uit te leggen. GroenLinks heeft voorgestemd, alhoewel er een hoop bomen weg zullen moeten om de zichtlijnen vanaf het Kloosterplantsoen te herstellen. En alhoewel de VVD in deze discussie heeft aangegeven dat de zichtlijnen 'absoluut heilig' zijn, hebben ze daar rond de discussie rond de Oranje Nassaukades (toen die mogelijkheid er ook was) ook niets mee gedaan. Deze keer noemden ze het 'politieke moed' om de ruimte leeg te laten. Het CDA heeft genoegen genomen met de boterzachte toezegging dat Provides net een ander pand langs de IJsselkade heeft gekocht en daar woningbouw kan realiseren ter compensatie. Die woningen waren er anders ook gekomen.. D66 vindt met de rest van de coalitie dat het incidenteel geld is, en 'als je het uitsmeert over 50 jaar, valt het bedrag wel mee'.. Dat is niet onze definitie van een goede afweging. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar de meningen in de raad als we het gaan hebben over de Maria van Henegouwenstraat (de straat naast het Kloosterplantsoen). Dan hebben we weer een mogelijkheid om zichtlijnen te herstellen...

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

« Terug