« Terug

Binnenstad Autoluw - Tarieven en parkeerexploitatie (Raad 22 december)

vrijdag 23 december 2011 13:34

We complimenteren het college met dit proces, waarin raad en andere betrokkenen al in een vroegtijdig stadium zijn betrokken. Op hoofdlijnen steunen we het door het college voorgestelde voorkeursscenario. Op de tarieven en de parkeerexploitatie zijn we nog wel even terug gekomen.

In de clusters zijn al heel wat woorden gewisseld over de tarieven. Duidelijk is, dat we de tarieven vandaag niet vaststellen, maar dat pas in de tweede helft van volgend jaar zullen doen.

Wel hebben we in de fractie een afweging proberen te maken tussen een ‘netto profijbeginsel bij vergunningbewoners’ (dus niet via de vergunning meebetalen aan de parkeervoorzieningen) en het meer laten betalen uit hogere parkeertarieven of andere potjes. Voor ons is de afweging zo uitgevallen dat het bij uitwerking van de uiteindelijke tarieven wat ons betreft niet nodig is om af te wijken van de principes die het college nu hanteert. Het autoluw maken van de binnenstad levert meer op dan alleen minder parkeerdruk in de eigen straat. Toch ondersteunen we de motie van de coalitiepartijen om deze kosten en de verdeling daarvan duidelijk inzichtelijk te maken bij de parkeerexploitatie.

Daarnaast hebben wij sowieso nog steeds grote twijfels van het realiteitsgehalte van de parkeerexploitatie in het algemeen. Bij de eerste parkeerexploitaties, toen nog in het kader van project binnenstad, leverde deze veel geld op (waarmee plan binnenstad zelfs gefinancierd werd!). In de jaren daarna werden de geschatte opbrengsten van de al geplande voorzieningen steeds lager, maar werd dit min of meer gecompenseerd door het toevoegen van nieuwe voorzieningen. Dit hebben we al jaren achtereen aangegeven bij exploitatieupdates, updates van het plan binnenstad en begrotingen. Maar zonder veel respons van andere partijen. Bij deze parkeerexploitatie op hoofdlijnen wordt voor het eerst een negatief nettoresultaat van 1.9 Miljoen aangegeven. Wat in onze ogen nog steeds aan de positieve kant is. Ook gelet op de resultaten elders in het land. We zullen hier bij de uiteindelijke parkeerexploitatie (weer) op terugkomen. We roepen de andere fracties op hier ook kritisch naar te kijken; het gaat om miljoenen.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

Fractievoorzitter ChristenUnie IJsselstein

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug