« Terug

Binnenstad Autoluw - Park of parkeerplaats? (Raad 22 december)

vrijdag 23 december 2011 13:52

Wat de ChristenUnie betreft is de prioriteit duidelijk.

Het college geeft aan dat de tijdelijke parkeerplaats (die er ondertussen al heel wat jaren ligt) tot in 2015 nodig is. Dit levert een, in woorden van het college, dilemma op met het raadsvoorstel van een maand geleden; daar heeft de raad aan het college opgedragen ‘om medio
mei 2012 de raad een voorstel voor te leggen, waarin onder andere is opgenomen; de aanleg van het stadspark in de kwadranten A en C, vóór maart 2014’. Deze kwadranten omvatten ook het gebied waar nu nog deze tijdelijke parkeerplaats bestaat (zie het plaatje hieronder). De wethouder heeft in het cluster aangegeven te willen kijken of het tot in 2015 niet een beetje van beide kan zijn. Een beetje parkeerplaats, en een beetje park. Met dit raadsvoorstel stemmen we in met deze onduidelijke opdracht voor het college. Wat ons betreft heeft het opknappen van het kasteelterrein duidelijk prioriteit, en dus hebben we daar een motie over ingediend (zie bijlage hieronder).

Er zijn echter nog meer redenen om duidelijk prioriteit te geven;

  • De parkeerbehoefte zal waarschijnlijk afnemen bij betaald parkeren, en wellicht kan dit zelfs tot effect hebben dat minder mensen in onze stad de auto naar de binnenstad pakken, maar lopend of op de fiets (een deel van dit effect is meegenomen in de berekeningen).
  • Het behouden van de tijdelijke parkeervoorziening zal in het kader van het invoeren van betaald/vergunningparkeren in de binnenstad en de schil investeringen vergen zoals een slagboom, betaalautomaat etc.(hoe minimaal die ook uitgevoerd worden). Voor de relatief korte termijn (tot 2015) waarin deze gebruikt zullen worden lijkt ons dit bijzonder inefficient.
  • Het voorgestelde ‘van allebei een beetje’ (park en parkeerterrein) gaat volgens ons niet passen. De ruimte is er gewoon niet en het parkeerterrein zou nog veel meer investeringen vergen om enigszins in de omgeving (park) te passen

Onze bijdrage in het tweede deel van het debat; Het doel van de motie is een duidelijke prioritering aan te geven tussen de herinrichting van het kasteelterrein enerzijds en de bufferparkeerplaats anderzijds. De uitspraken van de wethouder kunnen namelijk heel verschillende resultaten hebben. Deze motie geeft duidelijk prioriteit aan het eerste; een duidelijke opdracht van de raad. Natuurlijk gaan we ervan uit dat het college het besluit uit de vorige cyclus gewoon uitvoert, maar als wij nu dit besluit over de autoluwe binnenstad nemen, creeren wij als raad weer ontduidelijkheid.

We constateren dat de partijen die tegen deze motie stemmen (helaas de meerderheid, ondanks dat ze wel het gevoel deelden), het college een onduidelijke opdracht meegeven; dit betekend meer werk voor het college.. En geen duideljke uitspraak van de raad, ondanks de constatering van de rekenkamer in de vorige cyclus dat de raad niet goed in staat bleek om duidelijke kaders aan te geven.... Een gemiste kans!

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

Fractievoorzitter ChristenUnie IJsselstein

robert@ijsselstein.christenunie.nl

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
201112 Motie RV Autoluwe Binnenstad en stadspark16,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug