« Terug

Vragenlijst AISTV

dinsdag 21 februari 2006 21:15

AisTV heeft een 15-tal stellingen en vragen voorgelegd aan de politieke partijen in IJsselstein. Hier vind u de reacties van de ChristenUnie!

AisTV heeft een 15-tal stellingen en vragen voorgelegd aan de politieke partijen in IJsselstein. Hier vind u de reacties van de ChristenUnie!
 

1 De binnenstad ziet er prima uit zo, er is nu wel genoeg heringericht en het geld moet aan andere zaken worden besteed.

Wij zijn aan de herinrichting begonnen en  wij gaan wel door! Maar het uitplaatsen van de bieb is wat ons betreft te duur, het uitplaatsen van de discotheken moet sneller en de noodzaak van dure parkeergarages moet nog maar eens goed bekeken. En gezelligheid maken de ondernemers, die moeten dus ondersteund, maar zij zelf moeten ook meer initiatief tonen!!
 

2 De provincie wil dat er veel woningen worden gebouwd. In IJsselstein kan er nog best een fikse wijk bij.

Wij hebben geen grond voor nog een fikse wijk, maar ook geen infrastructuur.Hoe moeten al doe mensen de stad in –of uit of de snelweg op? Wel moeten wij onze ruimte slim gebruiken en bouwen naar de behoefte van onze burgers. Dus wat de ChristenUnie betreft: geen grote wijk, maar wel kleine nieuwbouwplannen met levensloopbestendige huizen.
 

3 De gemeente moet (financieel) meer investeren in het verenigingsleven.

Wat betreft geld zal de gemeente de komende jaren keuzes moeten maken en dat betekent dat investeren niet vanzelfsprekend is, maar gekoppeld wordt aan bepaalde doelen: jeugd stimuleren, achterstanden verkleinen en samen optrekken (ontmoeting) .
De verenigingen, maar ook de kerken en moskee moeten meer betrokken worden bij de uitwerking van plannen; hier zit veel kennis en een sociaal netwerk!
Voor investeringen in sportvelden, -hallen en andere accommodaties  zal eerder gekeken moeten worden naar slim en gedeeld ruimtegebruik dan naar nieuwbouw.
 

4 Burgers moeten nog meer kunnen meedenken en meepraten met de gemeente als het om plannen voor de hele gemeente gaat.

Burgers kunnen nu al meedenken, maar vaak weten zij de weg niet . Dus het moet hen makkelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld via een forum op de website, vergaderingen kunnen in de wijk plaatsvinden, en de plannen moeten ook teruggekoppeld worden, zodat men ziet wat er met hun inbreng wordt gedaan!!
Burgers zijn vooral op wijkniveau geïnteresseerd, eerder NIMBY dan de hele stad, dus daar moet de gemeente op aansluiten
 

5 Er is genoeg te doen voor de jeugd in IJsselstein, die kan zich er prima vermaken.

Een grote groep van de jeugd weet de weg te vinden naar sport, muziek, en gaat in het weekend uit in de binnenstad. Er zijn 3 prachtige jongerencentra , die o.i. veel te weinig worden gebruikt (kan dus meer) Maar in IJsselveld-Oost  is er gewoon te weinig voor de jeugd, daar moet een ontmoetingsplek komen!!!!
 

6 Hebben de inwoners reden tot klagen als het om veiligheid gaat?

Wanneer burgers zich onveilig voelen moeten zij dat altijd laten horen!! Dat is geen klagen. Maar wel van belang is, willen burgers zelf ook verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in hun wijk, kennen zij hun buren, doen zij aangifte bij de politie en tippen zij de gemeente wanneer de verlichting het niet doet? Meer politie betekent niet per definitie meer veiligheid. Maar wel moet er streng opgetreden worden tegen veelplegers, kleine criminaliteit, illegale bewoning en alcohol- en drugsmisbruik!!
 

7 Wij profileren ons als partij voldoende, iedereen weet onze vertegenwoordigers te vinden.

Ja wij laten ons zien in de stad, bij wijkplatforms, ouderenbijeenkomsten, gaan bij organisaties langs en bellen ook zelf groepen en burgers op wanneer wij iets willen weten. En wij hebben een aansprekend website!
Maar het kan natuurlijk altijd nog meer….  
 

8 Er moeten meer betaalbare woningen komen voor de eigen inwoners.

Wat voor de ene groep betaalbaar is, is voor de andere groep te duur!! Maar wanneer er bijv. gevarieerde seniorenwoningen worden gebouwd krijg je doorstroming in andere wijken. Hypotheekregelingen voor starters en starterswoningen bouwen. Toewijzing gebeurt voor huurwoningen regionaal, maar er is Lokaal maatwerk om meer woningen gemotiveerd aan eigen bewoners toe te wijzen. Doen dus!!  Woningnood is niet simpel op te lossen ,dat is al iets van jaren, maar wanneer de nood te groot wordt moeten wij eerst zoeken binnen de stadsgrens en pas dan daarbuiten.  
 

9 IJsselstein wordt onder meer door de grootste kerstboom ter wereld aardig op de kaart gezet. Heeft u ideeën om de stad, toeristisch gezien, nog aantrekkelijker te maken?

Dat wat er is moet gekoesterd worden en particuliere initiatieven moeten door de gemeente gesteund worden,  vooral daar waar het gaat om ambtelijke medewerking (bijv. ook vergunningen).
Er moeten meer terrassen komen. Het Fulco moet  zich richten op grotere manifestaties (congressen etc), die mensen in de stad brengen. En het openluchtspel van Fulco de Minstreel moet herhaald!!
 

10 Eenzaamheid, met name onder ouderen, begint plotseling her en der een ´´hot item´´ te worden. Heeft u ideeën wat daar aan gedaan kan worden of wordt er al voldoende aan gedaan?

Nu dit is voor de ChristenUnie al jaren een hot item! Vooral zelfstandig wonende hoogbejaarde  inwoners met weinig geld komen moeilijk hun huis meer uit. Daarom hebben wij bij de laatste begroting  ook een motie ingediend voor het  “activerend huisbezoek”. In ons verkiezingsprogramma ligt de nadruk op de buurt en wanneer mensen op buurtniveau meer naar elkaar omkijken zal dat ook effect op eenzaamheid hebben.
 

11 Wat zou u als partij in IJsselstein willen veranderen, m.a.w. waar ´gaat de partij de komende vier jaar in hoofdlijnen voor´?

De overheid moet oog hebben voor relaties en dit waar mogelijk stimuleren. Het is belangrijk dat burgers naar elkaar omkijken en dat de overheid de mensen die dat nodig hebben helpt. Er moet ruimte blijven om onderlinge verantwoordelijkheid te kunnen nemen. En dan niet als dekmantel van bezuinigingen (eigen verantwoordelijkheid), maar om burgers met elkaar besluiten te laten nemen over hun leefomgeving, in de wijk, in de buurt en in de straat. 
 

12 Politie, wijkcoördinator, wijkagent, buurtvaders en -moeders: het is zo onderhand wel genoeg. Er zijn andere maatregelen nodig om de wijken leefbaar te maken-houden.

Zie antwoorden op vraag 6 en 11. Mensen moeten zich verantwoordelijk voelen en ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen wijk, van jong tot oud!!! Van verkeer, parkeren en groenonderhoud tot burenhulp, opvoedingssteun en buurtsport.
 

13 Wat zou u voor oplossing aandragen om het financiële tekort van de gemeente terug te dringen?

De Raad en het college, en wat ons betreft moeten ook burgers erbij betrokken worden, moeten grondig alle programma’s, budgetten en taken bekijken. Welke taak heeft de gemeente, op welk niveau willen wij die uitvoeren en hoe kunnen wij de kosten zo laag mogelijk houden (slimheid, creativiteit en samenwerken met andere gemeenten).
Verder de subsidies tegen het licht houden, maar ook de bedrijfsvoering. En de investeringen, zoals de bibliotheek, de sporthal, soberder uitvoeren.
 

14 Maak de parkeergarage onder het stadhuis gratis, dat voorkomt parkeerdruk in de binnenstad,  een hoop geld aan controles en maakt het voor het winkelend publiek interessanter om langer in de binnenstad te verblijven

Toen alle parkeerplaatsen gratis waren stond de garage leeg en dat is nu ook nog het geval. Eerder denken wij aan betaald parkeren, waarbij de eerste twee uur overal gratis is. Mensen zijn bereid om te betalen wanneer zij er ook voldoende aanbod en gezelligheid is!
Bovenden bestaat ook nog steeds de mogelijkheid om te fietsen….ook goed voor de leefbaarheid! 
 

15 Wat vindt u belangrijk voor de komende jaren, dat de IJsselsteiner nu nog niet weet?

Wanneer u  uw stem aan de ChristenUnie geeft , kiest u voor een enthousiaste club mensen, die zich de afgelopen jaren als stabiel, betrouwbaar en dienstbaar hebben laten zien. En die vanuit hun christelijke levensvisie verantwoording nemen voor het bestuur van onze fantastische stad.

« Terug