« Terug

Een dossier met een luchtje (Raad 31 januari)

vrijdag 01 februari 2013 12:32

Verhitte discussies over een mogelijke boete van 90 Euro als hondeneigenaars geen opruimmiddel bij zich hebben.

Afbeelding overgenomen van www.gemeentebelangwestland.nlHondenpoep is een van de grootste ergenissen in IJsselstein. Voor lag het raadsvoorstel om de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aan te passen zodat het voor hondenbezitters verplicht is om een opruimmiddel voor de hondenpoep bij zich te hebben. Hebben ze dat niet bij zicht, dan kan dat een boete van 90 Euro opleveren.

In 2009 is voor heel IJsselstein een hondenuitlaatkaart opgesteld. Hierin staat aangegeven waar het verplicht is om hondenpoep op te ruimen, en waar dat niet hoeft. Buiten bepaalde gebieden was het dus sinds 2009 al verplicht om de poep op te ruimen. Toch is gebleken dat dat in de praktijk heel vaak niet gebeurt. Om mensen daarvoor te kunnen beboeten, moeten ze op heterdaad worden betrapt. Wat in de praktijk praktisch onmogelijk is zonder de hele stad vol controleurs te zetten. Vandaar dit voorstel, om de handhaving van deze opruimplicht een stuk eenvoudiger te maken.

Wat de ChristenUnie betreft is het probleem duidelijk, en de overlast als gevolg daarvan ook. Een alternatief voorstel van een aantal partijen om de 95.000 Euro die met de hondenbelasting wordt opgehaald direct alleen voor de handhaving in te zetten is geen oplossing (en gebeurt volgens de wethouder op dit moment indirect al). Al geven we het tienvoudige er aan uit, dan hebben we nog niet in elke straat een controleur lopen en halen we dus nog geen 100% handhavingsdekking. En daar zouden wij in elk geval ook niet op zitten te wachten.

Wat de ChristenUnie betreft kunnen we beter de bestaande handhavingsmogelijkheden praktisch beter uitvoerbaar maken, in plaats van nog meer geld uitgeven aan nu al praktisch onuitvoerbare middelen. Desalniettemin zal ook dit voorstel niet de magische oplossing zijn. Maar maakt handhaving met de beperkte handhavingscapaciteit toch beter mogelijk. En dit is niet, zoals de VVD zegt, het invoeren van een overbodige regel, maar juist het handhaafbaar maken van een regel die anders overbodig zou zijn. En geen enkele partij vond dat de bestaande regel overbodig was. Als ChristenUnie hebben we dus ook ingestemd met dit voorstel.

Om te voorkomen dat de welwillende hondenbezitter met de net opgevoede hond onterecht beboet wordt, roepen we het college wel op om de hondenuitlaatkaart duidelijker te communiceren, want veel hondenbezitters kennen hem niet. Bijvoorbeeld standaard meesturen bij de jaarlijkse aanslag voor de hondenbelasting. Dat lijkt ons een zinvollere besteding van de belastinggelden dan meer handhavers inzetten.


Names de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug