« Terug

.. en een dossier met een lichtje (Raad 31 januari)

vrijdag 01 februari 2013 13:01

Een van de speerpunten van IJsselstein, en van de ChristenUnie, is om de verlichting in IJsselstein de komende jaren te verduurzamen.

Afbeelding overgenomen van lichtnet.netDit was een iets luchtiger, en lichtere, discussie dan het vorige onderwerp. Een van de speerpunten van IJsselstein, en van de ChristenUnie, is om de verlichting in IJsselstein de komende jaren te verduurzamen. Dat kan betekenen zuiniger en milieuvriendelijker (lichtvervuiling) verlichting, verlichting die automatisch aan- en uitgaat en kritischer kijken naar waar onze stad 's nachts verlicht moet worden.

Op een aantal plekken in de stad is hier al mee geexperimenteerd. Op sommige plaatsen succesvol, op andere plaatsen minder succesvol (door bijvoorbeeld verschillende soorten lampen).

In IJsselstein hebben we ongeveer 6500 armaturen (lampen). Veel daarvan zijn in principe nog goed, maar elk jaar moeten er een aantal vervangen worden. Een mogelijkheid zou zijn om 'in een keer' alle lampen te vervangen door duurzamere vormen. Dat kost een grote investering, maar betekend ook dat we nu nog goed functionerende lampen weg zouden doen. Daar komt dan wel zuiniger verlichting voor in de plaats, maar levert ook een hoop afval op. Dat lijkt ons als ChristenUnie niet de meest duurzame oplossing.

In het voorstel is hierop ingespeeld door voor te stellen vanaf nu alle lampten die vervangen moeten worden, te vervangen door duurzame varianten. Op die manier gooien we geen goed materiaal weg, maar kunnen we ook steeds gebruik maken van nieuwere technieken. En hier hebben we van harte voor kunnen stemmen.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug