« Terug

De zorg verandert, ook in IJsselstein (Raad 6 & 13 November)

wmovrijdag 14 november 2014 22:21

De plannen voor de WMO en Jeugdzorg in IJsselstein

Het was een lange vergadering, maar het ging dan ook ergens over: de plannen en begroting voor het nieuwe jaar; en de plannen voor de WMO en Jeugdzorg stonden op de agenda. Die hadden alles met elkaar te maken. In 2015 komen er veel nieuwe zorgtaken bij voor de gemeente. Er wordt hard gewerkt om het op tijd en zo goed mogelijk te regelen. Het gaat niet alleen om een verandering van taken, maar ook om een andere manier van werken. De gemeente gaat een groter beroep op u als burger doen. Dat is best even wennen. Zeker omdat we nog niet weten hoe de nieuwe manier van werken gaat uitpakken.

De ChristenUnie wil het eerlijke verhaal vertellen. Niemand, ook wij niet, wil dat iemand in een kwetsbare situatie tussen wal en schip valt. Maar niemand, ook wij niet, kan garanderen dat dit niet gaat gebeuren. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er, als het gebeurt, een goed vangnet is en de gemeente snel maatwerk kan leveren.

Dat betekent dat we niet alles tot in detail gaan regelen. We leggen niet elke stap vast, maar geven wel duidelijke vuistregels mee:

  1. Laagdrempelig: dat is geregeld via het sociaal team en het wijkteam
  2. Eén keer je verhaal doen: 1 gezin = 1 plan = 1 regisseur
  3. Goed vrijwilligersbeleid
  4. Goede ondersteuning van mantelzorgers
  5. Goede afstemming met onderwijs, huisarts, zorgverzekeraars en het werk van Pulse
  6. Keuzevrijheid: er zijn met heel veel aanbieders contracten afgesloten; en er is het persoonsgebonden budget
  7. Preventie: voorkomen is beter dan genezen

En, als belangrijke rode draad: oog voor ieders persoonlijk situatie: wat kan iemand nog zelf, alleen of samen met zijn familie en vrienden, en hoe kunnen we daarbij als overheid helpen. Dat vraagt om maatwerk, zodat de hulp geboden wordt daar waar het gewoonweg nodig is.

Spannend? Jazeker! We weten nog niet hoe het precies gaat lopen. Het helpt de ChristenUnie enorm als u uw ervaringen, positief en negatief, wilt delen. Dat helpt ons in de raad om het college te vragen daar waar het nodig is naar andere oplossingen te zoeken. Alvast bedankt!

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Els Kooij

els@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug