« Terug

Samenwerking Sociale Zaken (Raad 2 februari)

zaterdag 04 februari 2012 21:44

(maar wel met een ander 'clubje'..)

Tegelijk met het voorstel om als IJsselstein en Montfoort breed samen te gaan werken, kwam het college ook met een voorstel om regionaal te gaan samenwerken op het gebied van sociale zaken. Niet met Montfoort overigens, maar wel met Lopik, Nieuwgein, Vianen en Houten. Erg jammer dat deze twee projecten elkaar net gemist hebben. Het was zelfs de burgemeester 'een lief ding waard geweest' om ook dit soort zaken voortaan samen met Montfoort op te pakken.

Dit hoeft echter niet direct een probleem te zijn, want het gaat hier met name om een samenwerking in de uitvoering. Maar et als het vorige voorstel is dit ook weer een stuk waar de echte voordelen en effecten bijzonder lastig concreet te maken zijn. Het college noemt vooral 'de mogelijkheid om de kwaliteit te verbeteren, en schaalvoordelen voor ondersteunende diensten'. Tegelijkertijd erkennen ze in het stuk dat 'veel zaken zich lastig van te voren laten inschatten'. En tegelijk de tijdsdruk (we moeten toch echt op 1 januari 2013 klaar zijn) die door de portefeuillehouder zelfs nog als argument werd gebruikt om toch maar vooral in te stemmen. Een motie die werd ingediend om de raad nadrukkelijker te betrekken werd ingetrokken omdat een vervolgdiscussie in de raad over de uitwerking voor de zomer door het college werd toegezegd. Wordt dus vervolgt... Gelukkig heeft IJsselstein in de afgelopen jaren wel al al ervaring opgedaan op dit gebied, omdat dit samen met Nieuwegein werd uitgevoerd. Het is dus niet helemaal nieuw.

Twee zaken die wat ons betreft in de gezamelijke uitvoering met prioriteit aangepakt mogen worden; De grove randen van de landelijke wetgeving zoals de gezinstoets. Met name bij deze laatste komen veel mensen in lastige situaties doordat verschillende regelingen in hun geval gestapeld effect hebben. Daarnaast de een-loket gedachte (dus niet meer mensen die 5 keer op gesprek moeten komen). Dit laatste kan de uitvoering een stuk eenvoudiger maken en er zelfs voor zorgen dat we de doelgroep beter bereiken, wat voor de doelgroep eenvoudiger, en voor de gemeente efficienter is.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug