« Terug

Getallensport op Sportpark IJsseloever (Raad 30 mei)

maandag 03 juni 2013 22:15

Hoe het plan tot herinrichting tot stand is gekomen, met veel overleg met de gebruikers, verdiend complimenten. Maar de manier hoe dit raadsvoorstel tot stand is gekomen verdient absoluut niet de schoonheidsprijs.

De noodzaak tot herinrichting van dit sportpark en de aanleg van de sporthal, mede voor het Cals College, is voor ons absoluut duidelijk. Maar het is een hoop geld, en dus moeten we daar wel zorgvuldig naar kijken.

De manier hoe dit raadsvoorstel tot stand is gekomen verdient absoluut niet de schoonheidsprijs; in 2012 hebben we 2,3 miljoen Euro gereserveerd om dit sportpark opnieuw in te richten en een sporthal aan te leggen. Eerder dit jaar kregen we in een presentatie waarin duidelijk werd dat die 2,3 miljoen niet voldoende zou zijn, aangezien er toch wel wat zaken (zoals BTW) vergeten waren. Het plan zou uitkomen op bijna 4 miljoen. Het voorstel wat nu uiteindelijk voorlag bestond uit twee scenario's; een volledige herinrichting voor 4,8 (!) miljoen, of een 'sobere en doelmatige' variant van 3,3 miljoen. Dit gegoochel (is dat een sport?) met getallen was voor de wethouder reden om haar excuses te maken.

Maar ook inhoudelijk is dit voorstel sinds vorig jaar aardig veranderd. In de discussie is 'duurzaamheid' vaak in de mond genomen. Maar in dit voorstel is het op zijn zachts gezegd dubieus wat daar nu mee bedoeld wordt.

Een aantal steekwoorden wat diit voor de ChristenUnie in kan houden; energieneutrale sporthal, aandacht voor biodiversiteit in de inrichting en structureel goed te financieren. Parkeren voor auto's heeft wat ons betreft echt een lagere prioriteit.

Duurzaamheid is voor het college blijkbaar nu puur alleen 'dat we er de komende jaren vanaf zijn...' Behalve blijkbaar voor de kleedkamers en nog meer voorgestelde parkeerplaatsen (in het cluster is genoemd dat dit wellicht nog 800.000 Euro kan gaan kosten, en dat dit vanaf 2020 nodig zou zijn. Oftewel; dit lijkt nu een goedkoper plan dan een maand of twee geleden, maar is nog altijd een stuk duurder dan wat we in 2012 besloten hebben en is zelfs nog incompleet. Fietsparkeren komt in dit plan allemaal niet eens meer voor.

Met dit voorstel moet het college over een jaar of 5 terugkomen naar de raad voor budget voor de kleedkamers. En dat was nu precies ons probleem; dit voorstel nu is niet compleet. En daar hadden wij grote moeite mee.

In tweede termijn heeft de wethouder de toezegging gedaan om bij invullen van het plan te kijken naar echte duurzaamheid (biodiversiteit, energieneutraliteit) en fietsparkeren nadrukkelijk mee te nemen. Voor de kleedkamers heeft ze aangegeven dat ze verwacht dat door aanleg van de sporthal slimmer gedeeld gebruikt kan worden waardoor er veel minder nodig zijn. Daarnaast is er 'met de sportverenigingen ook nog een en ander te regelen'. Helaas blijft dit alles op dit moment nog toekomstmuziek...

Uiteindelijk hebben we de afweging gemaakt; zouden we dit totaalbedrag over hebben gehad voor deze grote verbetering in de sportfaciliteiten in onze stad als dit in eerste instantie al bekend was? Dit was een lastige afweging waar we in de toekomst ongetwijfeld nog over zullen spreken. Maar nu viel deze afweging positief uit en hebben ook wij (met de rest van de raad) voor het voorstel gestemd.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug