Strijd om de kasteeltuin en het Groene Kruisgebouw anno 2013 (Raad 30 mei)
De strijd is weer losgebarsten, met name tussen voor- en tegenstanders van sloop van het Groene Kruisgebouw. Maar het voorstel ging om meer dan dat.
Foto: Groene Kruisgebouw, foto uit beeldbank van de HKIJ (Historische Kring IJsselstein)
Groene Kruisgebouw
Maar om daar mee te beginnen; in 2011 hebben we als raad al gediscussieerd over het Groene Kruisgebouw, wat een aantal jaar daarvoor door het college was aangekocht. Toen is besloten om het gebouw alleen te behouden als het meerwaarde heeft voor het te ontwikkelen stadspark. Dat betekende ook dat er een manier gevonden moest worden waarop dit gebouw op een gezonde manier te exploiteren was, bijvoorbeeld door een (horeca)ondernemer.
In 2012 is deze vraag in de stad neergelegd en zijn er een aantal plannen ingediend. Deze plannen zijn getoetst en onderzocht. Een plan van een horecaondernemer bleef daarbij overeind, en hierover zijn verdere gesprekken gevoerd. Omdat er bij dit plan geen bankgarantie zat, heeft het college een onderzoek laten doen door een adviesbureau voor horecaondernemers. In eerste instantie hebben die een principeonderzoek gedaan waaruit bleek dat de kans om succesvol een horecazaak in het Groene Kruisgebouw te hebben 'uiterst gering' is. Daarna is er nog naar het specifieke plan gekeken. De uitkomst van dat onderzoek was -helaas- hetzelfde.
Desondanks hebben D66 en CDA een amendement ingediend om nogmaals te onderzoeken wat de scenario's voor wat betreft het Groene Kruisgebouw en aanleg van het park waren....
Het gebouw zelf heeft voor ons geen essentiele meerwaarde. Als het gaat om de historische context van het gebouw, dan zien wij meer meerwaarde in de (fundamenten) van het kasteel. Maar aangezien er een lokaal initiatief was om er nog iets moois mee te doen, hebben we daar goed naar gekeken. Er is veel tijd gestoken en zijn wat ons betreft voldoende kansen geboden om een exploitabele optie voor het Groene Kruisgebouw die meerwaarde biedt voor het park op tafel te krijgen. Daarom komen we weer terug bij de originele kaders en die zijn stadspark zonder Groene Kruisgebouw.
Wel zijn we er van overtuigd dat er best een rendabele (horeca)voorziening in het park gerealiseerd kan worden, maar dat zien we dan meer in combinatie met de kasteeltoren. We willen het college nadrukkelijk meegeven daarvoor gebruik te maken van de initiatieven die daarvoor in de stad al gemaakt en ook al bekend zijn.
Een voorstel zonder inhoud
Het voorstel zelf was echter verre van compleet. Eigenlijk ging het alleen maar om het slopen van het Groene Kruisgebouw en het beschikbaar stellen van 2 miljoen Euro voor die sloop en om het park aan te leggen. Wat voor park dat zou worden, was echter absoluut niet duidelijk. Ook niet voor wat betreft de kosten en eventuele archeologische verassingen die nog boven komen. Aangezien wij vinden dat je ook geen huis koopt zonder er op zijn minst een tekening van te hebben gezien, hebben we een amendement ingediend wat juist deze twee punten duidelijk maakte;
- Sloop van het Groene Kruisgebouw gaat door, en hiervoor wordt een krediet beschikbaar gesteld. Op deze manier kan het college aan de slag.
- In September 2013 komt er een plan van aanpak om het stadspark aan te leggen, inclusief de financiele gevolgen etc. Pas op dat moment wordt daar ook geld voor vrijgegeven.
Dit amendement (zie bijlage hieronder) werd uiteindelijk met een ruimte meerderheid aangenomen (alleen SP en GroenLinks waren tegen)!
In ons verkiezingsprogramma hebben we over de inhoud het volgende opgenomen; "Bij inrichting van het gebied Touwlaan/Kasteellaan zijn ontmoeting, cultuur-historisch, vrij toegankelijk en laag-drempelig kernwoorden.". Die woorden zijn in 2011 herhaald, toen we over de kaders voor de planvorming besloten. En ook nu hebben we deze steekwoorden meegegeven aan het college voor de uitwerking van het plan. We zijn benieuwd!
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl