ChristenUnie verschilt van mening met nieuwe college
De start van een nieuwe coalitie en een nieuw college is altijd bijzonder. De nieuwe partijen presenteerden zich krachtigdadig: Samen Doen. Als de ChristenUnie het coalitieakkoord leest, dan vallen een paar dingen op.
Vaag
Allereerst staan er veel stoere uitspraken in: doen, duidelijke richting, daadkrachtige keuzes. En op een aantal punten blijft de keuze niet uit: het parkeerbeleid gaat veranderen, al blijft onduidelijk waar deze kostbare ingreep van betaald gaat worden. Op veel punten echter mist de ChristenUnie een uitgewerkte richting en heldere keuze. Het profiel van IJsselstein, de inzet voor de woonvisie, de visie op ouder worden, de omgevingswet: geen idee waar de coalitie heen wil.
Kans
Zoals een bekende filosofisch aangelegde sporter reeds zei: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel.’ We zien dit open akkoord op hoofdlijnen als een kans om het nieuwe college kaders mee te geven.
Zo verwacht de ChristenUnie van de overheid een actieve rol in de woningmarkt. Dat is meer dan zeggen dat je 240 woningen gaat bouwen. De ChristenUnie wil dat de gemeente afspraken maakt met de markt en de samenleving over het minimale percentage sociale huurwoningen, betaalbare middenhuur en koopwoningen dat nodig is voor gezonde doorstroming; over de koppeling met zorg; over een klimaatbestendige inrichting van de buitenruimte.
De ChristenUnie is voor een verbetering van het onderhoud van de openbare ruimte; de ChristenUnie wil dat ook de openbare ruimte gaat bijdragen aan het behoud van insecten, bijen, vlinders en vogels, regenwater kan opvangen en hittestress tegen kan gaan.
Op het gebied van zorg wil de coalitie het oude beleid voortzetten. De ChristenUnie ziet een aantal onderwerpen die meer aandacht verdienen: meer inzet op preventie van zorg die ontstaat door verslaving aan drugs, alcohol, roken, gaming; investeren in gezinsvorming; het voorkomen van vechtscheidingen; meer aandacht voor de overgang van jeugd- naar volwassenenzorg. En het verbeteren van de toegang tot schuldhulpverlening.
Kritiek
De ChristenUnie vindt investeren in wijken belangrijk. Sociale samenhang begint daar. Waarom heeft de coalitie bij economie alleen aandacht voor het centrum van IJsselstein - hoe mooi ook? Waarom is de coalitie de wijken hier vergeten; toch de plekken waar de meesten van uw kiezers wonen!
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we als samenleving realistisch zijn dat niet alle mensen economisch kunnen meedoen in de maatschappij. De juichtaal over zelfredzaamheid heeft verdrongen dat er ook een groep is die het gewoon niet redt. Waarom kiest de coalitie in die gevallen voor een maatschappelijke tegenprestatie. Het riekt naar de steun van vroeger en dat doet de ChristenUnie verdriet.
De ChristenUnie heeft kennis genomen van het coalitieakkoord. We hebben nog veel vragen over de uitvoering. We zien de open eindes in het akkoord als een kans om onze kleur mee te geven. En wensen het college veel wijsheid toe. Want met het vertrouwen van de kiezer komt nu de verantwoordelijkheid van besturen. Het besturen van IJsselstein is veel meer dan het zo snel mogelijk realiseren van je eigen verkiezingsprogramma. Wat de ChristenUnie betreft gaat het om het dienen van je eigen kiezers, van hen die op een andere partij hebben gestemd en van hen die niet hebben gestemd. Samen doen dekt wat de ChristenUnie betreft dan ook veel meer dan de lading van het coalitieakkoord alleen.
- Labels