Energietransitie: broodnodig en best moeilijk
Deze zomer kwamen er allerlei schaamtes voorbij. Ik heb er nog eentje gevonden. Raceschaamte. Wat bedoel ik daarmee? Ik mag graag hard rijden. De eerste keer dat ik flink plankgas op de Duitse snelwegen kon, heb ik breed gegrijnsd. Waarom heb ik dan nu toch raceschaamte? Deze zomer zag ik langs diezelfde Duitse snelwegen flinke stukken dood bos door verdroging. Een zichtbaar teken van de klimaatverandering waar we mee te maken hebben. Er zijn flinke discussies of die klimaatverandering door menselijk gedrag komt. Ik denk dat dit wel het geval is, maar uiteindelijk is dat niet relevant. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat we goed rentmeesterschap leven en zuinig omgaan met de aarde, de schepping die we onder onze hoede hebben gekregen. Dat we zuinig omgaan met de grondstoffen en de verdeling van welvaart en welzijn. Alleen al daarom is de besparing van energie voor de ChristenUnie een belangrijk punt.
In de gemeenteraad ging het over de regionale energiestrategie (RES). Door het landelijk klimaatakkoord krijgt elke regio een besparingsopdracht. Ook IJsselstein. IJsselstein werkt daarvoor samen met andere gemeenten in de provincie Utrecht. Dat is belangrijk. De opdracht is voor de stad IJsselstein alleen te groot. Samen kun je kijken wie welk deel van de opdracht kan doen: in de stad bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, in de polder windmolens. Of samen kijken wat er aan nieuwe vormen van duurzame energie mogelijk is.
Wat dan ook belangrijk is om alle inwoners goed te informeren wat die overgang naar nieuwe energie betekent: voor de regio, voor de stad en voor de mensen thuis. De meningen zijn namelijk flink verdeeld. De discussie op Twitter ontspoort vaak in scheldpartijen door heethoofden. Er doen ook spookverhalen de ronde en mensen zijn bang dat het te veel gaat kosten (letterlijk en figuurlijk). Goede en volledige informatie is wat betreft de ChristenUnie daarom onmisbaar.
De ChristenUnie heeft daarom een motie ingediend en de wethouder opgeroepen om direct te beginnen met communiceren over de regionale energietransitie: wat betekent de opdracht van het rijk voor IJsselstein? Hoe ziet het er straks mogelijk uit? Waar hebben we nog invloed op? En wat kunnen we als inwoners intussen zelf doen? En kan de gemeente hierbij helpen?
Alle partijen waren het met de ChristenUnie eens en de wethouder gaat ermee aan de slag!
En intussen rijd ik maar niet meer zo hard...
- Labels