« Terug

Bomenkap IJsselstein - kwalijke gang van zaken

Boom.jpgzaterdag 05 februari 2022 11:03

We zijn onaangenaam verrast dat na de kaalslag aan de Utrechtseweg er nu tientallen bomen moeten wijken aan de Alexanderdijk, Poortdijk en Randdijk. Bewoners zijn niet op tijd geïnformeerd of geraadpleegd. De ChristenUnie is ontevreden over de handelswijze van dit college. Reden voor kritische vragen in de raad.Bewoners voelen zich overvallen door de grote hoeveelheid bomen die worden gekapt.

Eerst aan de Praagsingel, later aan de Utrechtseweg vanwege het onderhoud aan de stoepen, fietspaden, riool en gasleidingen daar. Nu aan met name de Alexanderdijk waar tientallen bomen het veld moeten ruimen op last van de provincie Utrecht die vindt dat het niet meer veilig is voor de tram.

De ChristenUnie heeft een aantal vragen gesteld aan de wethouder die nota bene tijdens de campagne in 2018 nog pleitte voor beter groenbeheer.

Onze vragen

In de raad van 3 februari heeft Els Kooij de volgende vragen gesteld:

  1. Hoeveel gevaarlijke situaties hebben zich er in de afgelopen jaren voorgedaan bij het tramspoort door takafval van de bomen die nu worden gerooid?
  2. Hoe zijn andere belangen gewogen? Denk dan aan CO2-opvangen, opvang van fijnstop, water en hitte door volwassen bomen.
  3. Hoe heeft de gemeente de omwonenden betrokken bij het besluit?

De antwoorden

Er is niet bekend of er zich gevaarlijke situaties hebben voorgedaan. De wethouder gaat het navragen bij de provincie. We zijn benieuwd naar de antwoorden, maar het lijkt erop dat de bomen moeten wijken op basis van een papieren kansberekening van de risico's. De wethouder vertelde erbij dat als het aan de provincie lag er nog veel meer bomen (verder van het tramspoor af) hadden moeten wijken, maar de gemeente IJsselstein het heeft weten te beperken tot de bomen langs het spoor.

Andere belangen zijn wel genoemd, maar hebben niet genoeg gewicht in de schaal gelegd. Wat de wethouder ook aangaf dat de bomen waar het om gaat wel gezond zijn, maar (bijna) aan het eind van hun levensduur zijn.

De omwonenden zijn niet betrokken bij het besluit. De wethouder vertelde dat de voorbereiding van dit besluit al lang bezig is: er zijn onderzoeken gedaan door experts naar de aanwezigheid van bijzondere diersoorten, de gezondheid van de bomen, de mogelijkheid om ze te herplanten, enzovoort, enzovoort. De gemeente heeft ervoor gekozen niets te zeggen tegen de inwoners totdat het besluit definitief was om niet onnodig onrust te veroorzaken. Dat is nu. En omdat het broedseizoen bijna begint, wordt het besluit ook snel (voor 15 maart) uitgevoerd.

Onze conclusie

De ChristenUnie vindt het kwalijk dat de omwonenden niet zijn meegenomen. Het kappen van bomen is een forse ingreep in de woonomgeving van mensen. Je verliest meer dan alleen uitzicht, ook de koelte en de rustgevendheid van bomen verdwijnt.

De ChristenUnie vindt veiligheid heel belangrijk, maar zonder inzicht in de papieren risicoanalyse van de provincie, kunnen we niet zien en controleren of het in dit geval het waard is dat andere belangen het onderspit delven. Dat de wethouder het ook niet wist, vinden we kwalijk. Je moet toch op zijn minst inzicht kunnen geven in je afwegingen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar een volledige verklaring van de motieven is het minste wat je kan doen.

Wat nu?

Het besluit over de bomenkap is een uitvoeringsbesluit waar we als gemeenteraad geen verandering meer in kunnen brengen.

Wat we wel kunnen doen is naar de toekomst kijken. Er is een herplantingsplan in de maak. De wethouder heeft toegezegd dat bewoners en het groenplatform van IJsselstein mee kunnen denken hoe we de schade weer een beetje kunnen herstellen. We zijn blij met het idee om bijvoorbeeld de parkeerplaats bij het zwembad te vergroenen. 

De ChristenUnie roept iedereen op: doe en denk mee!

Een goed beheer van onze bomen, begint met slim planten. De komende jaren zullen we in IJsselstein nog vaker aanlopen tegen het feit dat deze en de vorige twee colleges het achterstallige onderhoud van ons groen en onze bomen hebben laten oplopen. We hebben last van bomen die twintig, dertig jaar geleden zijn geplant zonder na te denken of ze passen in de wijk waar ze staan. Bomen die wel snel groeien, maar ook daardoor sneller kunnen vallen of takken verliezen; bomen die met hun wortels en kruinen niet goed passen in een bewoonde omgeving en fietspaden en stoepen gevaarlijk maken. Of bomen te dicht langs het tramspoor. Daar moeten we heesters, heggen en laagblijvende bomen gaan planten en geen hoge bomen meer. 

Kortom:

  • gemeente: betrek je inwoners op tijd en laat ze meedenken over hun eigen buurt en wijk!
  • bewoners: doe en denk mee

Zo kunnen we echt samen recht doen aan onze woonomgeving! In dit geval is dat niet gelukt.

Labels
Klimaat
Milieu
Natuur en Milieu

« Terug