« Terug

Debat binnenstad 2 maart 2022: “Gratis parkeren bestaat niet; dat is gewoon flauwekul”

Christiaan Debat.jpgwoensdag 02 maart 2022 21:00

Woensdag 2 maart 2022 was het eerste debat voor de gemeenteraadsverkiezingen in IJsselstein. De ondernemers en inwoners van de binnenstad organiseerden een debat in het Fulcotheater.

Vanuit de ChristenUnie mocht lijsttrekker Christiaan Boiten het debat voeren over de thema’s toegankelijkheid en duurzaamheid. Hieronder volgt de korte tekst van de bijdrage, op basis waarvan er met D66 en GroenLinks en met de zaal van gedachten is gewisseld.

 

Toegankelijkheid

De historische binnenstad met haar winkels, horeca, cultuur en gezelligheid is voor veel mensen een goede reden om in Ijsselstein te wonen of op bezoek te komen.

Voor de bereikbaarheid zet de ChristenUnie zoveel mogelijk in op lopen en fietsen. Fietsen is immers duurzaam en draagt bij aan de gezondheid.  Maar daarvoor zijn goede voorzieningen nodig:

  • Wandelpaden en Fietsroutes;
  • Parkeervoorzieningen voor fietsen;
  • Laadpunten voor e-bikes;
  • Bezorgservice voor grotere boodschappen.

Gratis parkeren voor auto’s bestaat trouwens niet. Dat is gewoon flauwekul. Parkeren kost altijd publieke ruimte. En gratis parkeren kost publiek geld. Nu profiteert slechts een beperkt deel van IJsselstein van gratis parkeren: de autobezitters. 

De ChristenUnie ziet liever dat gratis parkeren beperkt wordt tot Garage Eiteren en dat er een beveiligde fiets parkeervoorziening komt onder het Fulco theater. Dan kunnen we met de ondernemers afspreken dat iedereen die met de fiets naar de stad komt, een gratis kop koffie krijgt bij onze horeca.

Kortom: we verleiden inwoners tot duurzaam en gezond gedrag en zijn consequent in de doelen die we op de verschillende domeinen als gemeente nastreven.

Duurzaamheid

De ambities rondom klimaat zijn hoog. We hebben immer maar één aarde en daar wil de ChristenUnie zuinig op zijn. Daarom willen we vaart maken met het gebruik van schone energie. Hoe pakken we dat aan? De energietransitie begint met energiebesparing! De ChristenUnie gaat voor een isolatiebrigade die heel IJsselstein goed isoleert. Wat we niet gebruiken, hoeven we niet op te wekken en te betalen.

Een isolatiebrigade is een team, die in opdracht van de gemeente de stad straat voor straat doortrekt - te beginnen bij de slechtst geïsoleerde panden - gewapend met informatie over: isoleren, subsidies, toegang tot financiering en ‘aantrekkelijke voorstellen’ om woningen en bedrijfspanden te isoleren. Door actief naar de eigenaren toe te gaan, zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk eigenaren hun pand isoleert en overstapt op duurzame energie.

En wat gaan we verder stimuleren? 

  • Zonnepanelen op de daken
  • Laadpalen in de straten
  • Groene daken om hitte en droogte te bestrijden.

Dit levert ook veel lokale werkgelegenheid op. Kortom: goed voor de aarde, goed voor de ondernemer en goed voor de portemonnee.

Er werd nog lang gesproken over de mogelijke doelen waaraan je het parkeergeld zou kunnen besteden als je (deels) stopt met gratis parkeerbeleid en inzet op fietsbeleid en ook de isolatiebrigade werd als idee warm ontvangen door de zaal, waarbij er nadrukkelijk gevraagd werd om mensen met verstand van zaken.

Labels

« Terug