ChristenUnie wil duurzamere ambities en discussie over economie (Raad 12 maart 2009)
Over milieu, communicatie en de economie
Deze raad ‘begon’ met het milieuprogramma 2009. Dit programma is de jaarlijkse uitwerking van het milieubeleidsplan; hier worden concrete stappen gezet op het gebied van milieu, duurzaamheid etc. In het stuk lezen we een voorzichtige ambitie. Er is veel aandacht voor bodem en water. Hierbij wordt veel aangehangen bij regionale en landelijke projecten.
Een punt uit het programma hebben wij er even uitgelicht; Klimaat en Energie. Ook willen we daarin een link leggen naar afval. Op deze gebieden wordt wat ons betreft wat weinig ambitie getoond. We hebben als Raad afgesproken om als IJsselstein in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat betekend onder andere dat alles dat we negatief aan het klimaat bijdragen (bijv. energiegebruik), gecompenseerd moet worden (bijvoorbeeld door alternatieve energie). In 2020 moet de gemeente zelf CO2-neutraal zijn.
De klimaatontwikkelingen en energie bieden kansen. Laten we deze grijpen nu er in de maatschappij draagvlak voor is. Wij vragen hernieuwde aandacht voor een mogelijke biogascentrale. In combinatie met de waterzuivering, de nieuwe afvalverwerking en bijvoorbeeld vergistingsinstallaties bij boeren in het groene buitengebied waar biogas gewonnen wordt, kan dit heel goed bijdragen aan een schoon IJsselstein.
Een aantal fracties geven aan dat ze denken dat IJsselstein hier niet groot genoeg voor is, maar wethouder Lappee is het daar niet mee eens. Deze centrales zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Ook in Lopik en Montfoort wordt hier momenteel naar gekeken. De wethouder grijpt het voorstel graag aan om komend jaar in overleg te gaan met deze gemeenten.
Hierna kwam een onderwerp wat dagelijks in het nieuws is en waar we als IJsselstein niet meer omheen kunnen; de financiele / maatschappelijke ontwikkelingen (‘kredietcrisis’). Twee keer per week is IJsselstein zelfs een apart onderdeel in het tv programma EenVandaag. Een belangrijke aanleiding hiervoor is dat we jaren boven onze stand hebben geleefd. De gevolgen zijn op dit moment nog helemaal niet helder, en ook over mogelijke tegenmaatregelen wordt continue gesproken. Een ding is zeker; we moeten niet terug gaan naar ‘zoals het was’. We moeten nu de kans grijpen om echt een nieuwe, duurzame weg in te gaan.
Uiteraard kunnen we hier als gemeente maar beperkt wat aan doen. Wel hebben we een verantwoordelijkheid voor onze lokale burgers en economie. Als ChristenUnie hebben we het initiatief genomen en een korte notitie opgesteld (zie hieronder) om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Het is belangrijk te proberen de (nadelige) effecten op en kansen in IJsselstein inzichtelijk te maken. Er is breed overleg nodig met het maatschappelijk middenveld. Voor een verkorte versie van onze bijdrage, zie hieronder.
De wethouder verzekerd ons ervan dat zoals het er nu uit ziet de effecten voor IJsselstein minimaal zullen zijn. Hij is regelmatig in overleg met het economisch middenveld (ondernemersverenigingen) over de ontwikkelingen. Op ons aandringen wordt daarbij ook het maatschappelijk middenveld (clienten- en WMO-raad, kerken, onderwijs) bij betrokken. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Heeft u nog goede ideeen, laat het ons vooral weten!
Naar aanleiding van een aantal krantenberichten in de afgelopen maanden hebben we schriftelijke vragen gesteld over de communicatie naar buiten toe (zie hieronder). In een aantal artikelen werden suggesties uitgesproken waar we het als Raad nog helemaal niet over hebben gehad. Voor veel onderwerpen hoeft dat (gelukkig) ook niet, maar deze voorbeelden spraken voor zich. Over een aantal van deze hebben ook andere fracties tijdens de clusters al vragen gesteld. Door dit soort stukken worden verwachtingen gewekt die we misschien helemaal niet waar gaan maken. Duidelijkheid hierin is belangrijk!
(N.B.; de vragen gingen dus niet over de uitbreiding van de markt, zoals ook in de vragen staat. Dit was blijkbaar niet voor iedereen duidelijk.)
Samengevat concludeerde het college dat ze nu eenmaal niet zoveel te zeggen hebben over wat de pers schrijft. Natuurlijk klopt dit, maar we hebben in elk geval het signaal afgegeven dat de grens wat ons betreft niet zo ver ligt als de ruimte die nu genomen wordt. Wordt vervolgd!
Namens de fractie van de ChristenUnie
Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl
- Labels
- Fractie