De coalitie wacht op het college (Raad 10 juni)
Deze raad was de eerste echte start. Met de programmarekening, de kadernota participatiebudget en een initiatiefvoorstel en bijna-motie van de SP hadden we een avondvullend programma.
De rekening was de afsluiting van 2009. Aangezien het het resultaat was van het vorige college, was het lastig om met de rekening an sich nog veel te doen. Maar we hebben we een aantal kritische noten geplaatst die het nieuwe college mee moet nemen in dit jaar en verder.
- De rekening sluit met een overschot van 1,5 Miljoen. Toen we rond oktober de najaarsrapportage kregen (een soort tussen-rekening), was hier nog absoluut geen zicht op. Hier moet echt beter op gestuurd worden, anders kunnen we de tussenrapportages beter niet meer maken.
- Er is bijna een half miljoen extra uitgegeven aan de WMO dan gepland. Dit geeft aan hoe lastig zo’n open-eind regeling is.
- Een kleine 6 ton aan geplande taakstellingen (bezuinigingen) is in 2009 niet gehaald. En dit terwijl het coalitieakkoord eigenlijk alleen een wensenlijstje is. Op die manier gaat het de komende jaren dus ook niet werken. Op een directe vraag van ons welke kant de coalitiepartijen nu op willen, kwam alleen het zachte antwoord dat ze wachten op het collegeprogramma......
De kadernota participatiebudget “Werk maken van participatie” is eigenlijk de samenvoeging van een aantal bestaande wetten (Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet Inburgering (WI) en Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB)). Hiermee krijgt de gemeente meer ruimte om zelf het beleid te bepalen. De bedoeling is dat alle inwoners van IJsselstein kunnen meedoen in de maatschappij. Een goed streven, maar deze nota ademt (nu al?) een heel liberaal geluid. Meermalen wordt benadrukt dat het doel elk persoon is het bereiken van betaalde arbeid. En daarmee wordt het een doel op zich. Naar ons idee is werken een middel, en geen doel op zich. Natuurlijk zijn we er voorstander van dat elk gezin zelf rond kan komen, maar binnen dat kader zouden gezinnen een echte keuzemogelijkheid moeten hebben om er bijvoorbeeld voor te kiezen meer tijd met de kinderen door te brengen, zorgtaken op zich te nemen of vrijwilligerswerk te doen. Met de nieuwe politieke verhoudingen in Den Haag lijkt die keuzemogelijkheid steeds verder onder druk te komen staan.
Een initiatiefvoorstel en bijna-motie SP rond burgerparticipatie in het project IJsselveld Oost zijn na een discussie uiteindelijk ingetrokken (het initiatiefvoorstel) en niet ingediend (de motie). Het ging met name om het draagvlak binnen de wijk voor de sloop en herbouw van een aantal van de flats. Draagvlak is een van de argumenten om een beslissing te nemen, maar volgens de huidige verordening wordt dit draagvlak niet gemeten. Het college hoeft alleen inspraak te regelen. Wellicht nemen we hier nog eens initiatief om bij grote projecten standaard een draagvlakmeting te doen. Dit zou een aantal discussies zeker ten goede komen!
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl
- Labels
- Fractie