Gerommel in het Groene Hart (Raad 24 mei)
Over het volgen van (onze eigen) regels en het belonen van fout gedrag. Mag er gebouwd worden op Achtersloot 99a?
Aanleiding van de discussie was een aanvraag voor het mogen bouwen van een bedrijfswoning aan Achtersloot 99a. Deze aanvraag is het gevolg van een stal die hier al eerder is gebouwd. Die stal voldoet alleen niet helemaal aan de milieu- en bouwvergunning die daarvoor zijn afgegeven (te veel op de grens gebouwd, te veel stankoverlast etc.), en dat levert al een tijd frictie op tussen de aanvrager en de andere omwonenden. Omdat er in dit dossier eigenlijk niets veranderd was ten opzichte van twee jaar geleden, toen we het hier ook al over hebben gehad, hebben we in eerste instantie voorgesteld dit punt van de agenda af te halen. Dit bleek niet zo handig; om het voldoen aan de milieuvergunning te kunnen koppelen aan de bouwvergunning was het belangrijk dat we als raad een besluit namen. En dus bleef het (na een aantal schorsingen) op de agenda.
Kortom; wederom een ruimtelijk dossier met een voorgeschiedenis. Elke keer rijst bij ons de vraag; hoe kunnen we dit soort situaties toch voorkomen? Wij zijn in principe niet tegen de realisatie van de bedrijfswoning. Maar we zijn ook voor het volgen van de regels. Niet vanwege de regels zelf, maar omdat we daarmee ervoor zorgen dat bijvoorbeeld nadelige effecten voor de omgeving binnen gestelde grenzen blijven.
Tijdens de raad zijn door bijna alle fracties vragen gesteld. We hebben de beantwoording daarvan afgewacht, maar hebben van de wethouder ook de toezegging gevraag, en gekregen, dat mochten we instemmen met dit voorstel, er "geen schop de grond in gaat tot de nieuwe revisievergunning onherroepelijk is geworden en de kalverenstal conform deze vergunning is aangepast, zo nodig met handhaving".
Gelet op onze eerdere opmerking, dat regels gevolgd moeten worden, heeft dit voorgestelde besluit om onder voorwaarden een bouwvergunning te verlenen, wel een wrange smaak. Belonen we hiermee niet fout gedrag (het niet voldoen aan gestelde regels) van de aanvrager van de vergunning? Volgens de ChristenUnie zijn we het inhoudelijk als raad over die zaken ook wel eens. Gelet op de feiten en de discussie, denken we dat we juist we het laten voldoen aan de vergunning, het best kunnen borgen met het voorgestelde raadsbesluit.
Als laatste, en dat is voor ons wel het belangrijkste, willen we er bij alle betrokkenen, en in dit geval primair bij de aanvragen, op aandringen elkaar wat vaker op te zoeken, om direct met elkaar te spreken en rekening met elkaar te houden, en niet elkaars mening vooral via vergunningsaanvragen en bezwaarschriften te horen horen. Wellicht had dat veel gedoe kunnen voorkomen, maar in elk geval zal dat er voor zorgen dat het ook in de toekomst goed toeven lijft in het gebied rond Achtersloot 99a.
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl
- Labels
- Fractie