Een nieuw college: de ChristenUnie volgt dezelfde koers
Het college is gevallen. Dat is niemand ontgaan. De pers stond er vol van en er gingen filmpjes en verwijten rond op Facebook en twitter. Waarom viel het college: omdat er onverwacht een tekort opdook bij UW Samenwerking. Is dat goed? Nee, dat is niet goed. Als er onverwacht een groot bedrag is uitgegeven, heb je de situatie niet onder controle. Het college stelde zijn portefeuille ter beschikking. Met andere woorden: de raad was weer aan zet om te kijken hoe ze door wilden - met de oude coalitie of met een nieuwe samenstelling. Het is een nieuwe samenstelling geworden. De oude partijen kwamen er niet uit en vochten dat via de media uit. Teleurstellend dat het op deze manier gegaan is en er niet meer met, maar over elkaar gesproken werd.
En nu gaan we weer verder, met een nieuwe coalitie en voor een deel nieuwe wethouders. Voor een aantal partijen is dat onverteerbaar en ongeloofwaardig. De ChristenUnie zit daar anders is. We moeten vooruit. Er ligt heel veel werk: de ambtelijke organisatie wil meer rust en betere aansturing, zodat ze goed kunnen werken. En daar schiet IJsselstein wat mee op. Er liggen moelijke zaken, zoals de omvorming van de sociale werkplaats, PAUW bedrijven. Daar werkt een groep mensen die het verdient dat we snel en met ervaring door kunnen en er duidelijkheid komt over hun toekomst.
De nieuwe coalitie gaat niet aan veel nieuwe dingen beginnen. Wel liggen er nieuwe accenten waar de ChristenUnie zich in kan vinden. Denk dan aan duurzaamheid, iets wat goed is om te doen voor de toekomst van onze kinderen. Of kijk eens naar het voornemen om meer sociale woningbouw te realiseren. Dat is nodig in IJsselstein: iedereen telt mee. We stellen ons dus constructief op. Wel in de oppositie, zodat we kritisch mee kunnen blijven kijken. De woonvisie is bijvoorbeeld uitgesteld. Dat vindt de ChristenUnie niet goed. Er ligt een flinke klus: de doorstroming op de woningmarkt in IJsselstein is vastgelopen, wachttijden lopen op en oplossingen vragen om moed en buiten de gebaande paden treden. Dat kan geen uitstel leiden, want een huis bouw je niet in 1 nacht. Als je nu plannen maakt, duurt het nog een paar jaar voor het zover is, een tijd waarin meer jongeren en jonge gezinnen zich genoodzaakt zien ergens anders te gaan wonen. Doorpakken dus.
De ChristenUnie heeft vertrouwen in de wethouders, ook in de wethouders die weer teruggekomen zijn. Volgens sommige partijen maakt hen dat ongeloofwaardig. Volgens de ChristenUnie getuigt het van politieke verantwoordelijkheid als je in een moeilijke situatie met persoonlijke tegenstand toch de schouders eronder zet voor de stad.
De ChristenUnie hoopt dat het college en de raad zich concentreert op wat de stad nodig heeft en bouwt aan een stevig fundament voor IJsselstein.