« Terug

Randdijk en Europakwartier Oost: voor en tegen

Staaldraad.jpgvrijdag 04 februari 2022 11:51

De ChristenUnie had graag gezien dat de raadsvoorstellen met de nota’s van uitgangspunten Randdijk en Europakwartier Oost – net als bij de Lagebiezen – nog niet in behandeling waren genomen in de raad van 3 februari. Een meerderheid van de raad was niet voor uitstel. Dat betekent dat we het moesten behandelen. We stemden voor en tegen.

Hoewel wij, net als andere partijen het belang van woningbouw voor IJsselstein onderschrijven, zien we een opmerkelijk verschil in de wijze waarop de participatie is uitgevoerd. Bij deze twee raadsvoorstellen is er maar 1 informatieavond is geweest. Pas na de commissievergadering hebben meerdere omwonenden hun beleving van de participatie en de opvattingen over het plan met ons kunnen delen.

Het verschil van aanpak met de Lagebiezen begrijpen we niet en kunnen we niet goed uitleggen naar onze inwoners. Het is ongelijke behandeling. Daarmee komt voor de ChristenUnie de betrouwhaarheid van de overheid in het geding. We hebben dan ook gevraagd hoe het kan dat het college zo’n verschil in aanpak heeft gekozen. Daar was eigenlijk geen goede reden voor: er zijn geen regels voor hoeveelheid participatie bij een nota van uitgangspunten.

Voor de ChristenUnie verklaart dat hoe het is gegaan. We hebben er alleen geen begrip voor. Juist in deze wijk waar meer inwoners de taal en de wegen van de overheid minder machtig zijn, had een extra inspanning op zijn plaats geweest. De ChristenUnie vindt het de verantwoordelijkheid van de overheid om te zorgen voor een aanpak die bij de inwoners past.

Uitstel van behandeling had in elk geval het verschil in aanpak tussen Lagebiezen en Randdijk en Europakwartier Oost kunnen herstellen.  

Randdijk: voor

Bij de Randdijk ligt er wat ons betreft een goede basis liggen voor het vervolg. Het feit dat het noordelijke deel van de Randdijkse bosjes ongemoeid wordt gelaten, juichen we toe. Ook het feit dat de huidige schets zich beperkt tot het huidige bebouwde terrein, zien we als een goede insteek om – ondanks het bouwen van woningen – zoveel mogelijk van de bestaande groenstructuur en watergangen te bewaren.

Wel hebben we gevraagd om de suggesties van het Groenplatform IJsselstein (link naar brief bij commissie op de website) zoveel mogelijk concreet te verwerken in de vervolgstap. Dat heeft de wethouder toegezegd. En aan een toezegging moet de gemeente zich houden.

Europakwartier Oost: tegen

De ChristenUnie is tegen de nota van uitgangspunten voor dit gebied. Dat hebben we besloten op grond van de combinatie van beide plannen.

Als beide plannen gerealiseerd worden, dan wordt de belasting van het verkeer te hoog naar onze mening. Bovendien verwacht de ChristenUnie in deze hoek dat de leefbaarheid – meer nog dan bij de Randdijk – qua lucht- en geluidskwaliteit te veel onder druk komt te staan, kijkend naar de ligging tussen A2, N210, Utrechtseweg en tram.

Hoewel bij de volgende stap de wettelijke normen voor lucht en zal blijken wat haalbaar is, speelt hier voor de ChristenUnie ook een rol dat het groen in deze hoek sterk verstoord wordt. Daarmee verliezen we niet alleen een groene buffer die CO2, fijnstof en geluid opvangt. Ook verliezen we een natuurlijke verbinding tussen Nedereindse Plas en Hollandse IJssel. Het verlies van waardevol groen wegen wij bij deze nota van Uitgangspunten daarom ook zwaarder dan bij de Randdijk waar het noordelijke deel ongemoeid gelaten wordt en bestaand bebouwd terrein wordt gebruikt.

« Terug