« Terug

Verslag Raad 20 december 2007

donderdag 03 januari 2008 21:51

Na een hele rij standaardpunten in de raadsvergadering van december (met name verordeningen), stonden er een aantal punten op het programma; een nieuwe vergaderstructuur, oud zeer sportverenigingen, IJsselstein als Millenniumgemeente en betaald parkeren..

20 december 2007. In verband met het overlijden van Chris Seelen is de raadsvergadering een week verschoven. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, die hem op veel te jonge leeftijd (47) moesten verliezen. Het afscheid van Carolien is verplaatst naar de raadsvergadering van 7 februari.

Na een hele rij standaardpunten in de raadsvergadering van december (met name verordeningen), stonden er een aantal punten op het programma;

Nieuwe vergaderstructuur
Na maanden lang werkconferenties, besprekingen en een paar centimeter papier staan we aan het begin van een nieuwe manier van vergaderen. Een goed moment om even terug te kijken; waar hebben we het allemaal voor gedaan?
De twee belangrijkste doelen zijn om de raad meer ‘het roer in handen’ te laten nemen, en daarnaast om de betrokkenheid van burgers te vergroten.
Om als raad meer te kunnen sturen, zijn de commissievergaderingen in tweeen geknipt; eerst een informatieronde, daarna pas de discussie. In de praktijk zal moeten blijken of dit zo netjes gescheiden blijft. Vaak kom je er in de discussie achter, dat bepaalde informatie nog mist. In de informatieronde (de ronde-tafel-gesprekken) kan iedereen inspreken.
Om de burgers meer bij de (lokale) politiek te betrekken, is er meer nodig dan een lagere drempel om mee te praten. Raadsleden moeten meer contact zoeken, en de voorstellen die besproken worden, moeten korter en eenvoudiger te begrijpen zijn voor mensen met minder achtergrondkennis. Hiernaast vraagt het wat van de burgers zelf om betrokken te raken; om te beginnen een brede interesse; de raad gaat niet over die ene lantaarnpaal, wel over de hele wijk!
Volgens de ChristenUnie bereik je niet meer betrokkenheid door de manier van vergaderen te veranderen, maar blijft het een verantwoordelijkheid van de raadsleden om toegankelijker te worden. Aanspreekbaar voor de inwoners van IJsselstein, en begrijpelijk door duidelijke taal. Spreek ons daar ook op aan!

Oud zeer sportverenigingen
Het beheer van een deel van de sportvoorzieningen, zoals de kleedgebouwen, is in 2001 overgedragen naar de sportverenigingen zelf. Hier zat nog een financieel staartje aan. Met het voorstel van het college, om een bedrag van 60.000 euro te verdelen over de verenigingen, is dit staartje tot en met 2006 opgelost; de discussie over 2007 en verder loopt nog. De wethouder kon niet zoveel zeggen over wat we binnenkort nog meer kunnen verwachten. Het is mooi dat een deel van het ‘oud zeer’ is opgelost, maar we hopen dat het nieuwe zeer beperkt blijft.

Millenniumgemeente
In september 2000 zijn er internatinaal een 8-tal afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld; extreme armoede uitbannen, en alle jongens en meisjes naar school. Deze “millenniumdoelen” (www.millenniumdoelen.nl) moeten volgens de afspraken in 2015 gehaald zijn. Op de helft van deze periode (op 7 juli 2007) blijkt dat dit lastiger is dan gedacht. Hiervoor is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een campagne “Milleniumgemeente” (www.milleniumgemeente.nl) gestart, om ook de lokale overheid te betrekken bij het halen van deze doelen. Het voorstel van Groen Links was om ook IJsselstein te benoemen tot millenniumgemeente en 0,1% van de gemeentebegroting beschikbaar te stellen om hier een plan voor te maken.
De ChristenUnie staat positief tegenover dit voorstel. Wel plaatsen we een aantal kanttekeningen waar in het op te stellen plan rekening mee moet worden gehouden;
-De invloed van de gemeente zelf is beperkt. We zien met name een rol weggelegd om een stuk bewustwording te kweken bij amtenaren en burgers. Ons inziens moet dit ook de insteek van het plan zijn. Communicatie is hierbij essentieel.
-De resultaten die we willen halen zijn lange termijn. Wij verwachten niet dat we al over een paar jaar kunnen zeggen of dit een succes is geworden. Hiernaast kan ook de klimaatverandering een vergaande invloed hebben.
-Er zijn al veel bestaande initiatieven zoals COS, dat zich in het onderwijs op de jeugd richt, stedenbanden waarbij senioren goede contacten onderhouden, en ook bijvoorbeeld de Micha Campagne waarin kerken samenwerken. De gemeente moet vooral hier bij aansluiten!
Wat de ChristenUnie betreft is de term “Millenniumgemeente” meer dan een bordje als je de stad binnen komt rijden; het schept veplichtingen.

Veel andere partijen waren een stuk kritischer, waarop Groen Links het voorstel in trok. Erg jammer, want het was een uitermate geschikt onderwerp geweest om met elkaar over in gesprek te gaan! Het beperkte budget voor het opstellen van een plan was hierin geen struikelblok geworden.
Als het aan ons ligt, verdwijnt dit initiatief niet van de agenda!

Actualisatie parkeerexploitatie
Ook dit betreft een stuk met een beperkte houdbaarheid; in het voorjaar van 2008 gaan we het hier weer over hebben. Toch moest de exploitatie voor het einde van het jaar worden geactualiseerd. De in het verleden geschatte inkomsten blijken door een heleboel omstandigheden erg tegen te vallen. Om dit verschil op te vangen, stelt het college voor om op meer plekken betaald parkeren in te voeren. Dit zonder dat er een discussie is geweest of dit wel de weg is die we in willen gaan. Hiernaast blijkt dat in de praktijk op heel veel plaatsen betaald parkeren niet eens kostendekkend te krijgen is. De ChristenUnie is voor een degelijk financieel beleid, en heeft ervoor gepleit een deel van de opbrengsten te reserveren voor het (waarschijnlijke) geval dat de inkomsten in de toekomst weer tegen blijken te vallen. We zullen zien.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl


« Terug