In gesprek met bewoners (Raad 17 september 2009)
Dat de laaste raadsvergadering al weer bijna drie maanden geleden was, zou je haast niet zeggen.
De agenda zag er uit alsof we net nog een vergadering hadden gehad waar we de meeste punten al hadden behandeld. En dat na zoveel voorbereidingstijd. We gaan er van uit dat het met de vakantieperiode te maken had...
Desondanks hebben we twee extra punten besproken die indirect wel iets met elkaar te maken hadden; communicatie richting en met wijkbewoners en de tuin van de heer Oskamp.
Bij dat laatste gaat het eigenlijk om het beheer van een stukje openbaar groen in Ijsselveld West. Zoals op meer plaatsen in de stad kunnen bewoners het beheer van een stuk openbaar groen op zich nemen. Hier worden dan afspraken over op papier gezet. Over het algemeen draagt dit erg bij aan zowel het aanzien van de buurt, als aan de onderlinge betrokkenheid in een wijk. Deze zaak van de heer Oskamp loopt ondertussen al bijna 8 (!) jaar. Dit kan natuurlijk alleen als er heel wat fouten zijn gemaakt. Van beide kanten. Maar onze taak is het controleren van het bestuur van de stad, en daar zal ik me ook tot beperken. Tijdens de laatste clustervergadering ruimte heeft de raad het college verzocht om aan de raad te laten weten hoe dit dossier wordt afgesloten, met name in de richting waarover de Nationale Ombudsman heeft geschreven; het inzichtelijk maken dat er twee overtredingen waren gepleegd waarvoor de heer Oskamp een dwangsom heeft moeten betalen. De brief is er gekomen, maar juist over dat laatste punt werd niets gezegd. En dat is waarom wij als ChristenUnie in de vergadering hebben aangegeven dat het college wat ons betreft niet heeft voldaan aan het verzoek van de raad. De coalitiepartijen vonden het zo echter wel voldoende.... Wel gaan we het er nog eens over hebben hoe we in de toekomst om gaan met dit soort individuele situaties. Als raad kunnen we hier eigenlijk niet zoveel mee.
Hierboven ging het eigenlijk over communicatie, net als het initiatiefvoorstel van de BBIJ over communicatie van het college richting (wijk-)bewoners. Met een aantal sprekende voorbeelden gaven ze aan dat dit met name met de wijkplatforms een stuk beter kan. Dit sloot in zekere zin aan bij de schriftelijke vragen die de ChristenUnie begin dit jaar gesteld heeft. Daarbij ging het met name over communicatie richting burgers over plannen waar de raad nog niets over had gezegd, waar we dat in bepaalde gevallen wel passend hadden gevonden. Een jaar geleden hebben we de communicatienota vastgesteld, we moeten goed in de gaten houden of hier nu wel echt verbetering in komt. Het college komt in de volgende cyclus met een korte reactie op het voorstel. Hier gaan we het dan alsnog over hebben.
De raad begon met de “subsidieverordening gevelverbetering Binnenstad”. Vanuit de provincie is geld beschikbaar gesteld dat de gemeente als subsidie aan ondernemers mag geven om het aanzien van de binnenstad van IJsselstein te verbeteren. Hier is niet echt een discussie over gevoerd. Het was natuurlijk ook ‘maar’ geld dat we kregen, maar gekeken naar de economische omstandigheden mogen we denk ik best kritisch zijn over een bedrag van 160.000 Euro wat zo wordt besteed. Laten we nu maar hopen dat dit een impulsje zal geven aan een aantal lokale bouwbedrijven.
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape, Fractievoorzitter
robert@ijsselstein.christenunie.nl
P.S. kijk ook eens op mijn weblog op http://robertpape.web-log.nl!