Onderwijs, subsidies en brandweer (Raad 15 oktober)
Een korte, overzichteljke raadsvergadering. Dit kwam wel mooi uit, want er waren ook een aantal 'Gasten van de raad'.
Een korte, overzichteljke raadsvergadering. Dit kwam wel mooi uit, want er waren ook een aantal gasten. Inwoners van IJsselstein die ‘random’ uit de gemeentelijke basisadminstratie getrokken waren en een uitnodiging te krijgen om kennis te maken met een aantal raadsleden, de burgemeester, en het lokale politieke wereldje in het algemeen. Uiteindelijk waren er bijna 20 mensen op de uitnodigingen afgekomen. We hebben goede gesprekken gehad, en de reacties waren overwegend zeer positief. Als ChristenUnie denken we dat dit een goede manier is om mensen op een ontspannen manier met de lokale politiek kennis te laten maken. Als u ook eens als ‘Gast van de raad’ een raadsvergadering wil bijwonen, neem dan gerust contact op met de griffier via griffie@ijsselstein.nl of kijk hier.
Op de agenda stonden een drietal zaken waar we via deze weg graag even terugkoppeling over willen geven. Om te beginnen het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Hierin staan prognoses van leerlingen en inwoners en ‘plannen’ we het onderhoud, verbouwen en eventuele nieuwbouw van de scholen in IJsselstein. Over een eerdere versie van dit stuk hebben we het een klein jaar geleden al gehad. Toen waren we als ChristenUnie van mening dat we te kort vooruit keken.en dat er een aantal zaken miste (zoals sportruimte voor scholen), waardoor het niet een echt integraal stuk was. Dit stuk is toen ‘teruggestuurd’ naar het college. Het stuk is nu op essentiele onderdelen aangepast. Hiernaast is deze keer ook de kans gegrepen om goed in overleg met de scholen te gaan. Hierdoor is dit een breed gedragen stuk, ondanks dat niet alle wensen van de scholen opgenomen konden worden. Dat dit proces een compliment verdiend, mag ook gezegd worden!
Een lastigheid aan dit stuk werd aangekaart door GroenLinks; de eerste jaren lijken qua kosten voordeliger dan eerder gedacht uit te pakken. Maar vanaf ongeveer 2015 krijgen we met flinke tekorten te maken. De begroting kijkt echter maar 4 jaar vooruit. Hoe zorgen we ervoor dat we tegen die tijd niet voor verassingen komen te staan? Ambtelijk wordt er wel langer doorgerekend dan de 4 begrotingsjaren, maar we moeten het er binnenkort maar eens over hebben of het nodig is dit soort zaken ook voor de raad inzichtelijker te maken.
De afgelopen jaren hebben we in IJsselstein als gemeente subsidies beschikbaar gesteld voor particulieren en bedrijven die een zonnecollector (voor warm water) of een zonnepaneel (voor elektriciteit) willen plaatsen. Doordat door technische ontwikkelingen de prijzen van dit soort systemen de laatste jaren nogal is gedaald, waren de subsidiegebragen die hiervoor stonden wat aan de hoge kant. De pot zelf is beperkt, en dat betekend dat maar een beperkt aantal mensen hiervan gebruik kan maken. De bedragen zijn nu iets naar beneden bijgesteld, zodat meer mensen van deze subsidies gebruik kunnen maken. Als ChristenUnie willen we iedereen hiertoe oproepen!
Als laatste hebben we een discussie gehad over de kwaliteit van de brandweerzorg. De landelijke richtlijn die op papier gehaald zou moeten worden (in 80% van de gevallen moet de brandweer binnen 8 minuten te plaatse zijn), blijkt in de praktijk eigenlijk niet te halen. Er is de laatste jaren al veel verbeterd, en op dit moment halen we in IJsselstein 55% in 8 minuten. In 90% van de gevallen is de brandweer in 11 minuten ter plaatse. Complimenten voor de inzet van de brandweer (-vrijwilligers!) die dag en nacht, bij tij en ontij binnen 3 (!) minuten uit bed en omgekleed in de kazerne staan. De burgemeester benoemde het al; de meeste mensen hebben meer tijd nodig om alleen al hun ogen open te doen. In de vergadering hebben we vastgesteld dat dit op dit moment het beste is wat we kunnen halen. Uiteraard wordt er blijvend gewerkt aan verbetering.
Hiernaast lag in het cluster het voorstel voor om heel IJsselstein een gratis rookmelder aan te bieden, om de signalering te verbeteren. Een sympatiek voorstel, maar ons inziens schieten we daar als gemeente ons publieke doel voorbij. Het zou bijna 80.000 gemeenschapsgeld kosten, en veel mensen hebben al een rookmelder, al dan niet in verpakking in de kast. Met name op initiatief van de ChristenUnie krijgen nu alleen nog U-pas houders een rookmelder aangeboden. Ook komt er een kleine campagne om mensen op de noodzaak van het juiste gebruik te wijzen. Het uiteindelijk gebruiken blijft de verantwoordelijkheid van mensen zelf!
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape, Fractievoorzitter
robert@ijsselstein.christenunie.nl
P.S. kijk ook eens op mijn weblog op http://robertpape.web-log.nl!