Een veilig gevoel (Raad 29 maart)
Veiligheidsgevoel; vroeger bouwden we (mede) daarvoor stadsmuren...
Bijna een jaar geleden heeft de raad wel besloten die wat meer zichtbaar te maken, maar dat was niet om het veiligheidsgevoeg te verhogen...
Veiligheid kun je objectief uitdrukken, in cijfers. Maar met andere partijen concluderen ook wij dat het veiligheidsgevoel in een relatief veilige samenleving als het onze wellicht nog wel belangrijker is. Die veiligheid is echter wel relatief. In veel landen voelen mensen zich al veilig als er een maand geen bomaanslagen in hun omgeving worden gepleegd.
Veel van dit veiligheidsgevoel wordt ook niet zozeer beinvloed door bijvoorbeeld een liquidatie in het criminele circuit. Veel meer door mensen die bijv door alcohol- en drugsgebruik minder toerekeningsvatbaar, en daardoor niet meer normaal aan te spreken zijn. Maar ook door mensen die niet van andermans spullen of van andermans lijf af kunnen blijven, en daarmee mensen in hun directe leefomgeving raken. Daarvoor is zelfbeheersing nodig. Zelfbeheersing bij potentiele daders. En dat zijn niet alleen mensen die wij zouden bestempelen als criminelen, maar dat kunnen ook bijvoorbeeld mensen zijn die met te hoge snelheid hun kinderen naar school brengen, en daarmee de straat voor anderen onveilig maken, om maar een klein voorbeeld te noemen.
Bij veel van dat soort 'kleine zaken' geldt vaak het adagium 'jong geleerd is oud gedaan', en ondanks dat we daar als overheid maar een beperkte rol in hebben, het gaat om opvoeding van kinderen, is dat
voor ons een van de redenen waarom we daarover bij de kadernota een voorstel hebben gedaan rond doe normaal contracten. Om het 'opkomend talent' bij te kunnen sturen voor het te laat is.
Wij roepen IJsselsteiners op om daarbij juist ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en kritisch naar zichzelf en hun eigen omgeving te kijken. Laten we alles doen om IJsselstein een stad te laten zijn waar mensen al jong leren hoe het hoort. Dat zien wij als als een belangrijk aspect van de eigen verantwoordelijkheid.
Complimenten voor het college voor het plan, en we zijn blij met de resultaten tot nu toe, maar daarom ook bijzonder voor de nuance van onze (overheids) invloed die de portefeuillehouder eerlijk aan de dag brengt. Toch zien we hier uiteraard nadrukkelijk een taak voor ons als overheid. We zijn het eens met de voorgestelde prioriteiten (woninginbraken, overlast van jongeren, leefbaarheid in het centrum (ook in het weekend) en veel voorkomende criminaliteit als fietsendiefstallen). We wensen het college, de politie en andere veiligheidspartners veel succes bij de uitvoering van die verantwoordelijkheid.
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Robert Pape
robert@ijsselstein.christenunie.nl
Archief > 2012 > maart
- 30-03-2012 30-03-2012 23:42 - Een veilig gevoel (Raad 29 maart)
- 30-03-2012 30-03-2012 23:30 - Een ontnuchterend ervaring (Raad 22 en 29 Maart)
- 23-03-2012 23-03-2012 09:27 - Verslag "Terug naar de schoolbanken met de ChristenUnie"
- 05-03-2012 05-03-2012 22:17 - Beheren met kwaliteit (van de openbare ruimte, Raad 1 maart)