« Terug

Wordt IJsselstein een kale woestijn? (28 maart)

vrijdag 29 maart 2013 13:23

Over beleid en bomenkap in de stad

De afgelopen weken is er in de stad veel onrust ontstaan over de massale bomenkap die zich in (delen van) IJsselstein lijkt te voltrekken. Facebook- en petitieacties zijn door bewoners gestart om hun ongenoegen bekend te maken en de raadsleden hebben in de afgelopen twee weken meer dan 50 (digitale) brieven gehad over dit onderwerp.

Vorige week hebben we hier in het cluster de wethouder al over ondervraagd, maar vandaag in de raad gaf hij meer tekst en uitleg. Eigenlijk komt de uitvoering van drie beleidsstukken bij elkaar;

  • In de jaren '70 is er bij de aanleg van wijken in IJsselstein zeer veel groen geconcentreerd bij elkaar gezet (volgens de wethouder 'kookt IJsselstein over van het groen'). Ondanks dat dit er helemaal niet verkeerd hoeft uit te zien, is dit lang niet altijd goed voor de bomen zelf. En het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de bomen en struiken minder (fijn)stof afvangen dan wanneer het er minder zouden zijn. In het Groenstructuurplan uit 2009 is besloten om dit groen in de komende jaren om te vormen.
  • De reconstructie van een aantal wegen (Utrechtseweg, de Baan) en sportpark IJsseloever. Deze wegen worden verbreed/verlegd, waardoor er een aantal bomen omgekapt zijn. Deze zullen na reconstructie van de weg weer opnieuw worden geplant.
  • Het Beeldkwaliteitsplan uit 2012 om 8 ton bezuiniging te halen op onderhoud van het openbaar groen. Hiervoor is een totale inventarisatie gemaakt waaruit 1337 bomen zijn gekomen die mogelijk aangepakt moeten worden. De uitvoer hiervan duurt echter de komende 15 jaar (!) en zal overal in overleg met bewoners uitgevoerd worden. Hier zijn op dit moment slechts wat eerste bijeenkomsten voor geweest, en de bomen die op dit moment gekapt worden hebben dus nog niets met de uitvoering van dit beeldkwaliteitsplan te maken!

Ondertussen heeft er een gesprek plaats gevonden tussen de wethouder en de mensen die het initiatief tot de acties genomen hebben waarin een en ander is verduidelijkt. Is er dus sprake van bedoelde kaalslag, of een (ongelukkige) samenloop van omstandigheden? Op dit moment lijkt het vooral dat laatste te zijn. Maar wat natuurlijk wel heel duidelijk is geworden, is dat het groene aanzicht van onze stad de IJsselsteiners na aan het hart ligt. Reden te meer om veel en duidelijk te communiceren wat er waar gebeurt. Dit hebben we als raad nadrukkelijk bij de wethouder neergelegd. Een voorbeeld is dat bij de reconstructie van wegen voortaan borden zullen worden geplaatst.

De kou is hiermee ongetwijfeld niet helemaal mee uit de lucht. Maar we vertrouwen erop dat de wethouder de communicatie over deze zichtbare aanpassingen een stuk zal opschroeven. En we zullen er als ChristenUnie bovenop blijven zitten. We roepen u op om alert te blijven en aan de bel te trekken als u iets opvalt of als u ergens vragen over heeft!

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

« Terug