Keuzestress: inhoud of kwaliteit?
Soms heb je een voorstel in de raad waarbij je twijfelt wat je moet doen. Kies je voor de praktische route of ga je voor het principe? Gisteren koos de ChristenUnie voor het laatste. Wat was er aan de hand?
Inhoud goed: nieuwe visie buitengebied nodig
Er lag een voorstel om samen met de inwoners opnieuw te kijken wat we met het landelijk gebied van IJsselstein willen. Dat is nodig. Het bestemmingsplan dat er nu is, bevat fouten. En als je nu een activiteit in/naast je woning wilt starten, is dat lastig. En dat komt steeds vaker voor. Er zijn veel ontwikkelingen om IJsselstein heen: Utrecht-stad en de omliggende gemeenten denken samen na over de koers voor de regio. Waar komen de woningen die nodig zijn, waar zit recreatie, groen, bedrijven? Wat doen we met het land als een boerenbedrijf stopt? De ChristenUnie vindt het nodig dat we als gemeente same met de inwoners zelf bedenken wat we willen. Goed voorstel dus?
Kwaliteit voorstel onder de maat
Helaas rammelde het raadsvoorstel. Er zaten fouten in en er was verwarring over wat het college nu precies wilde. Bovendien was het geld voor de uitvoering er eigenlijk niet en moest dit uit het spaarpotje komen. Dat doen we bij hoge uitzondering, als je met elkaar vindt dat het onderwerp niet uit te stellen is, bijvoorbeeld. De raad stelde daar vragen over. Ook de ChristenUnie. En de antwoorden van de wethouder waren slordig. En dat voelde niet goed: een belangrijk onderwerp verdient een goede aanpak.
Kiezen
En dan sta je voor de keuze: stem je voor omdat je het onderwerp belangrijk vindt en je door wilt of stem je tegen omdat je wilt dat de kwaliteit van het plan op orde moet zijn, zodat we het in 1 keer goed doen? Uiteindelijk koos de ChristenUnievoor dat laatste, omdat we zorgvuldigheid belangrijk vinden. De meerderheid ging voor het voorstel. De gemeente gaat dus wel starten. Wij zullen kritisch volgen of de aanpak beter is dan het plan.