« Terug

Beheren met kwaliteit (van de openbare ruimte, Raad 1 maart)

maandag 05 maart 2012 22:17

Deze discussie over het beheer van de openbare ruimte is bijna anderhalf jaar geleden begonnen in het project 'Keuzes Maken', waar de principekeuze is gemaakt om 800.000 euro te bezuinigen op het beheer van de openbare ruimte. Wordt IJsselstein een woestijn, een oerwoud, een zooitje? Of valt het wel mee?

Naar aanleiding van de onduidelijkheid over de gevolgen van dit plan hebben begin 2011 de fracties van Groen Links en de ChristenUnie hierover een themaavond georganiseerd.

Bij de behandeling van dit plan hebben we nog op twee zaken accenten gelegd; de structuur van het plan, en de inhoud.

Structuur van het plan
Voor het eerst is er een goed middel om beheerniveau en beeldkwaliteit met elkaar in verband te brengen. Ook toekomstig zullen we hier nog de vruchten van plukken, bijvoorbeeld als we nog eens een andere kant op willen omvormen. We hopen en roepen het college op dat in de toekomst ook stuurmodellen worden ontwikkeld om zo'n zelfde verbinding te leggen met luchtkwaliteit en biodiversiteit. Dit waren ook belangrijke uitkomsten uit de raadsconferentie die we onder andere op ons initiatief vorig jaar over dit onderwerp hebben gehad. De wethouder heeft toegezegd dat zodra deze ontwikkeld zijn, we ze zullen inzetten.

De inhoud van de keuzes

Inhoudelijk over de voorgestelde keuzes; ja, de volgorde in de discussie was eigenlijk omgekeerd; eerst het bedrag, daarna de inhoud. En ja, er veranderd wat. Onderdelen groen in de stad zullen worden aangepast. Van struiken naar gras. Het is natuurlijk jammer dat we in IJsselstein geen openbare botanische tuinen hebben (zoals in die in andere steden wel bestaan), maar het sobere beheerniveau wat het college in dit stuk voorstelt is wat ons betreft, zeker op dit moment, een verantwoorde keuze. Overigens is het voorstel wat nu voorligt het alternatieve voorstel van de klankbord, niet het eerste sobere en doelmatige voorstel wat het college voorstelde! Dat voorstel ziet er als volgt uit (klik op het plaatje voor een grotere versie);

Kortom; op de meeste plekken gaan we naar beheerniveau 4, behalve waar het gaat om rijniging in het centrumgebied en in woonwijken. In de praktijk ziet dat er zo uit voor bijvoorbeeld zwerfvuil op wegen en stoepen (klik voor een groter plaatje); bij beheerniveau 4 zal het op de meeste plekken tussen niveau B en C (plaatje 3 en 4) zitten, terwijl bij beheerniveau 3 (woonwijken en centrum) de meeste straten eruit zien als in plaatje B;

Gelukkig hebben we wel heel wat bijzondere, mooie plekken in onze stad. Daarnaast zal nergens de aanblik van een wijk significant veranderen (IJsselveld west zal dus niet ineens op zenderpark gaan lijken of andersom), aldus de wethouder. Waar inwoners zelf in hun wijk een bijdrage kunnen en willen leveren om de kwaliteit op een hoger niveau te brengen, roepen we het college op hier ruim in mee te werken. Ook om dit goed te regelen.

In reactie op een aantal fracties die opperden om zo mogelijk al het groen te verkopen aan derden hebben we nog wel het volgende opgemerkt; Wat de ChristenUnie betreft is ruimhartige verhuur-adoptie okay (dit stond ook in ons verkiezingsprogramma), maar verkoop alleen daar als dit er niet voor zorgt dat we dichtgebouwde schuttingdorpen krijgen met alleen wegen ertussen, want dan betekend dit juist verschraling voor de stad. Hier moeten dus goede afspraken over worden gemaakt!

We zullen de uitvoering van dit plan scherp blijven volgen en nodigen iedereen ook uit om opmerkingen te maken en vragen te stellen via fractie@ijsselstein.christenunie.nl!

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

Labels
Fractie

« Terug