Verslag raad December
De laatste raad van het jaar staan vaak financiële stukken op de agenda. Ook deze keer was dat het geval. We hebben het gehad over de najaarsrapportage waar burgemeester en wethouders laten zien wat ze de afgelopen tijd hebben gedaan. Ook stonden we uitgebreid stil bij de onderwijshuisvesting. Dat was een ingewikkeld punt: uiteindelijk is het voorstel ingetrokken. Waarom? Daarover lees je verder in dit verslag.
De najaarsrapportage
In de najaarsrapportage praat de raad met het college van burgemeester en wethouders over wat er allemaal gedaan is door de gemeente en wat dat allemaal heeft gekost. Dit najaar stond de rapportage in het teken van de problemen die bij UW Samenwerking naar boven zijn gekomen. In UW Samenwerking zitten alle ambtenaren die zowel voor IJsselstein als Montfoort werken. Deze club mensen heeft nu meer geld nodig. Het is UW Samenwerking nog niet goed gelukt om de samenwerking soepel te laten verlopen. Er is nog te veel onduidelijk (wie doet nu wat en wie heeft het echt voor het zeggen) en de administratie gaat nog niet zoals het moet, zodat niet altijd duidelijk is waar het geld aan uitgegeven wordt en of het nog klopt. Om dat te verbeteren, zijn er extra mensen nodig en dat kost extra geld. In de raadsvergadering was er een stevig discussie tussen LDIJ en de wethouder over deze toestand. De LDIJ suggereert dat IJsselstein failliet gaat. De wethouder vindt van niet en nodigde ze uit om daar over te praten. De ChristenUnie heeft gezegd dat je dat niet in een apart kamertje moet doen, maar gewoon in de raad, zoat alle inwoners kunnen horen hoe het nu zit. Ja, er moeten dingen beter op orde in de financiën. En nee, we staan niet aan de rand van de afgrond en door die indruk wel te wekken, schopt de LDIJ meer onrust dan nodig.
Onderwijshuisvesting
In de raad hebben we lang gesproken over de verordening onderwijshuisvesting. In een verordening staan de regels waaraan een school moet voldoen als ze een nieuw gebouw willen of hun gebouw willen uitbreiden of veranderen. De gemeente betaalt daar namelijk aan mee. De verordening is samen met de scholen voorbereid. Het debat in de raad ging over twee dingen: bouwen we niet te veel schoolruimtes en hoe ver mag je gaan met het voorschrijven van de inrichting. De VVD en de LDIJ vinden dat er te veel ruimtes worden gebouwd en scholen onderling best kunnen schuiven met lege lokalen. De wethouder vertelde dat er niet zoveel leegstand is als het lijkt. Sommige ruimtes in een school worden voor kook- en sportlessen gebruikt, of om een rustige plek te hebben voor kinderen die bijles krijgen of voor het opslaan van schoolspullen. Een school wil zelf bovendien ook helemaal veel leegstand, want draait wel voor de kosten van lege lokalen. Wat betreft de inrichting hebben de scholen met het college afgesproken dat ze als voorbeeld de kaders van Ruimte-OK gebruiken. In die kaders staan voorbeelden hoe je een school op een gezonde manier kunt inrichten, zodat kinderen op een plek zitten waar ze goed kunnen leren. De VVD is bang dat dit veel te duur gaat worden. De ChristenUnie is het daar niet mee eens: het zijn voorbeelden, geen eisen. Elke keer als een school nieuwbouw wil moet de raad de plannen goed beoordelen en ook kijken of er geld genoeg is voor de plannen en er nog genoeg overblijft voor andere scholen. Hoe dan ook werden we het niet eens met elkaar. Er werden voorstellen gedaan om de tekst te veranderen. Dat ging niet goed: de teksten klopten niet meer en we wisten eigenlijk niet meer goed wat we gingen besluiten. Dat mag natuurlijk niet en daarom is uiteindelijk besloten dat de wethouder en de raad een volgende keer nog maar eens goed moet kijken. Het komt dus in het begin van het nieuwe jaar weer terug.