« Terug

Algemene beschouwingen: bijdrage ChristenUnie

Kameel in de polder.jpgdonderdag 11 juli 2024 21:38

Op 11 juli waren de algemene beschouwingen. Daarin geven alle politieke partijen hun visie op de lokale politiek van IJsselstein.

De tekst van de bijdrage van de ChristenUnie is hieronder opgenomen. Het kadervoorstel ‘Alle kinderen doen mee’is licht gewijzigd aangenomen en daarmee onderdeel geworden van de jaarplannen voor 2025.

Aangezien er ook interrupties plaatsvinden tijdens een debat is het ook mogelijk om de bijdrage terug te luisteren via de website van de gemeente. 11 juli 2024, agendapunt 5. De bijdrage start nadat het debat al 1 uur en 45 minuten aan de gang is.

https://ijsselstein.raadsinformatie.nl/vergadering/1133284

---------

Meneer de voorzitter,

We kijken vandaag terug en vooruit. Daarom zou ik de aanwezige raadsleden willen vragen: “Hoe kijkt u eigenlijk terug op het afgelopen jaar?”

“Bent u trots op wat wij samen bereikt hebben voor IJsselstein?”

 Mirjam Bikker zei afgelopen week in de Tweede Kamer:

“Want voorzitter, ik ben er trots op dat we elke dag in ons land wakker worden in een democratische rechtstaat. Waar je vrij bent. Waar je mag geloven wat je wilt. Waar je in vrede van mening mag verschillen en toch samen problemen kunt oplossen. Zo hebben we dijken gebouwd. Zo is dit land opgebouwd.”

 En eerlijk, meneer de voorzitter. Ik ben eigenlijk niet erg trots op onszelf. Hebben we ons best gedaan om met elkaar het debat te voeren? Hebben we geluisterd naar de harde schreeuwers of ook naar de zachte fluisterstemmen? Hebben we geprobeerd elkaar te overtuigen op basis van argumenten toen we belangrijke besluiten namen over de toekomst van IJsselstein? Of waren we meer bezig met onze coalitie afspraken en de verkiezingen van 2026?

Ik zou het mooi vinden als we het komend seizoen serieus ons best gaan doen om “in vrede van mening te verschillen en toch sámen de problemen op lossen”

Want die problemen zijn er genoeg.

Als het gaat over de woningnood bijvoorbeeld. Wat onze fractie betreft blijven we volop inzetten op de bekende locaties zoals Paardenveld en het ROBA terrein, maar stoppen we met het onderzoek naar het Kromme IJsselgebied. Alle signalen vanuit de provincie staan op rood en dit gaat dus onnodig veel geld kosten.

In plaats daarvan kunnen we beter gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in samenwerking met Lopik tot woningbouw te komen op een plek die de provincie ook omarmt.

Die samenwerking in de Lopikerwaard mag wat ons betreft ook op andere terreinen vorm krijgen, zoals economisch en qua duurzaamheid. Ook zouden we graag willen dat de gemeenteraden met elkaar in gesprek gaan om bij besluiten expliciet elkaars belangen mee te wegen (zie kadervoorstel nummer 1)

Wat betreft duurzaamheid. Voor de nieuwbouw is de norm helder. Maar voor de bestaande bouw is het nodig om snel helderheid te verschaffen aan onze inwoners of er in hun wijk of straat vormen van collectieve warmtevoorzieningen gaan komen of dat ieder voor zich moet verduurzamen.

Wat betreft bestaanszekerheid hebben we het afgelopen jaar een minimabeleid aangenomen dat erkent dat niet iedereen in alle omstandigheden zelfredzaam is en we hebben hierop ons beleid aangepast. Dat is winst. Wij zullen ons blijven inzetten voor regelingen om inwoners in een kwetsbare positie tegen te komen. Ik zal daarom straks ook een amendement indienen om kadervoorstel 12 op groen te krijgen.

We vangen al een tijdje vluchtelingen op uit Oekraïne. Dit is belangrijk omdat we solidair willen zijn met mensen die vanwege oorlog of vervolging op de vlucht zijn. De ChristenUnie pleit voor solidariteit die niet afhangt van de vraag of de spreidingswet wel of niet van kracht blijft.

En dan is er nog die roze olifant. Jij kijk maar even goed. Hij staat daar in de hoek. Het Ravijnjaar ook wel een Rampjaar genoemd.

Het financieel perspectief is niet gunstig. Vanaf 2026 ontstaat er een jaarlijks tekort van minimaal 4 miljoen euro.

Daar waar in andere gemeenten al stevige discussies gaande zijn, blijft het hier nog even rustig.

Dachten we… totdat ... Wethouder Foekema in het AD aankondigde dat de gemeente wellicht buurthuizen en sporthallen moet sluiten.

Dat is ook de lijn die het college kiest in de kadernota door drie harde pijlers te benoemen. Niet het behoud van voorzieningen staat daarbij centraal, maar dat de lokale belastingen niet stijgen.

Zullen we daar nu eens een keer een echt debat over voeren?

Wat de ChristenUnie betreft staat juist het behoud van de voorzieningen centraal: de bibliotheek, het zwembad, de sportvelden, maar ook goede basisvoorzieningen in het sociaal domein. Het kan niet zo zijn dat we met bijna 35.000 inwoners dit soort basale voorzieningen niet op orde kunnen houden.

Je kunt wellicht deze voorzieningen versoberen en daarmee bezuinigen, maar elke econoom zal je ook vertellen dat je kunt werken aan hogere inkomsten, zowel bij de OZB als bij het parkeren.

Dat is niet populair. Natuurlijk niet. Maar wel Solidair.

In IJsselstein zullen we weloverwogen keuzes moeten maken. We zijn blij met de toezegging om een volledige lijst met opties met de raad te delen, maar nog niet met de timing. 

Om als raad de tijd te hebben voor een goede afweging, roepen wij het college op de raad uiterlijk eind dit jaar te informeren over de ‘groslijst’ waar ambtelijk aan wordt gewerkt. Om onrust te voorkomen desnoods in beslotenheid. Kunt u dit toezeggen?

Kortom: we zien uit naar een goed debat over de gemeentefinanciën, zowel de opties om te bezuinigen als de opties voor extra inkomsten. Bij dat debat zullen we goed naar elkaar moeten luisteren om “in vrede van mening te verschillen en toch samen de problemen op te lossen”.

En wellicht dat we voor incidentele uitgaven ook als gemeenteraad een beroep moeten doen op het grote kapitaal dat we als stad hebben gekregen bij de verkoop van stichting CAI IJsselstein. Dat kapitaal moet immers ingezet worden voor de stad? Mijn indruk is dat het kapitaal alleen maar groeit en dat de stad daar nauwelijks iets van terug ziet. Ik zou hier een beroep willen doen op het IJsselstein Fonds om het Rampjaar 2026 te zien als aanleiding om veel ruimhartiger geld te steken in sport, welzijn en cultuur.

Meneer de voorzitter, ik kom tot een afronding.

Wellicht kent u het verhaal van koning Salomo. Hij was nog jong toen hij koning over Israël werd. Hij mocht zijn God vragen wat hij wilde en God zou het hem geven.

Weet je waar hij om vroeg? Om twee dingen.

Hij zei: “Leer me om goed te luisteren. En leer me om het verschil tussen goed en kwaad te zien. Dan kan ik uw volk leiden.”

Een mooi gebed, dat ik ook graag mezelf en u allen hier aanwezig toe bidt voor het komende seizoen.

« Terug