« Terug

Woontoren in IJsselveld Oost? (Raad 15 september)

vrijdag 16 september 2011 23:02

Structuurvisie IJsselveld Oost en de nota bouwhoogten..

Op de agenda stond de structuurvisie van IJsselveld Oost, de fysieke pijler van het project IJsselveld Oost. Het plan IJselveld Oost staat de ChristenUnie achter. Ook de ruimtelijke pijler om een deel van de openbare ruimte opnieuw in te richten. Ook deze structuurvisie steunen wij. Wel hebben we hier nog een aantal kanttekeningen geplaatst;

  • In het cluster bleek dat de klankbordgroep van de wijk al een tijd niet bijeen is geroepen, omdat de plannen door het college breed in de wijk zijn besproken. We roepen het college op hier wel een duidelijk lijn in te trekken; of de klankbordgroep in stand houden en ook nadrukkelijk hun rol laten vervullen, ondanks parallelle trajecten breed in de wijk, of duidelijk communiceren dat de klankbordgroep in bepaalde delen van het project niet meer apart gevraagd wordt.
  • Gezien de inspraakreacties op deze structuurvisie blijkt dat het bijzonder lastig is om te begrijpen wat nu het niveau van het plan is. Niet alleen voor individuele bewoners, maar ook voor instanties. Een belangrijk punt wat tijdens het cluster naar boven kwam, is dat meermalen door het college werd aangegeven dat de plannen in deze structuurvisie denklijnen en zijn en nog kunnen wijzigen. Dit is verwarrend voor betrokkenen. Maar ook voor ons als raad, want hoewel voor meer visies en plannen geldt dat het ‘ denklijnen’  zijn, gebeurt het vaak juist bij ruimtelijke plannen dat in een latere fase van ontwikkeling door college of fracties wordt teruggegrepen op juist dat soort visies. Waar in eerste instantie nadrukkelijk ruimte wordt gelaten, is die er later ineens niet meer; een soort impliciete, min of meer ongecontroleerde 'fixering'. Laten we dus voorzichtig zijn met dit soort argumenten.
  • Terecht heeft de SP in het cluster aangegeven dat de nota bouwhoogten op gespannen voet staat met de geschetste plannen. Mede daarom hebben we een motie ingediend (zie hieronder) om de nota bouwhoogten te herzien. Met deze motie wilden we het college de opdracht geven om de nota bouwhoogten te herzien. Redenen om de nota te herzien;
    • De praktijk is nu dat bij bouwprojecten in de afgelopen 10 jaar de nota of niet relevant was (omdat niet hoger dan 5 bouwlagen gebouwd wordt), of dat ervan wordt afgeweken (projecten 'New Limits' bij de stadsvijver, project Oranje Nassaukades en nu ook in IJsselveld Oost).
    • Herziening, om de praktijk en het beleid weer bij elkaar aan te laten sluiten
    • Wij zijn niet in principe tegen meer dan ’10-12’ bouwlagen
    • De nota bouwhoogte is nu al beperkt bruikbaar, aangezien de raad ongetwijfeld geen hoogbouw in de binnenstad wil, terwijl deze nota daar (rekening houdend met andere aspecten) in principe wel ruimte voor biedt.
    • In de motie hebben we geen aantal deelgebieden genoemd, omdat dit aantal afhangt van de  verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden (ruimtelijk beeld/skyline, molenisotoop, zichtlijnen). We laten het aan het college om hier over met een voorstel te komen.
  • Een van de belangrijste punten die we nog willen maken is dat hoewel bezwaar en inspraak op papier (wettelijk) nog mogelijk zijn bij volgende plannen, dit in de praktijk bijzonder lastig blijkt te zijn. Vanwege eerder genoemde argumenten (impliciete fixatie), maar ook vanwege de inhoud van plannen en het niveau van kennis van bezwaarmakers. We moeten als gemeente natuurlijk niet onze eigen tegenstand organiseren, maar we moeten wel waar maken wat we met onze mond belijden. En zeggen dat bezwaar nog mogelijk is, moet dan ook praktisch waar te maken zijn.

De motie werd uiteindelijk niet gesteund door de coalitiepartijen. Wel een beetje vreemd dat het CDA altijd graag zaken onderzocht wil hebben, maar geen tijd wil stoppen in het herzien van een notie die aantoonbaar van geen nut meer is. We hebben nog geprobeerd de VVD, die het geen probleem vind om keer op keer (beargumenteerd) van onze eigen nota's af te wijken, te laten aangeven waar wat hun betreft de grenzen qua bouwhoogten liggen, omdat met hun redenering we elke nota als 'richtlijn' moeten zien. Hier beloofden ze bij de bestemmingsplannen (over een jaar of 10) op terug te komen.... Om de wethouder niet de ruimte te ontnemen om in het kader van deregulering de nota toch nog te overwegen hebben we de motie uiteindelijk voor de stemming ingetrokken.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Robert Pape

robert@ijsselstein.christenunie.nl

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
201109 Motie Nota Bouwhoogten21,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug